Pas vendimit të Rusisë për të njohur zyrtarisht të ashtuquajturat administrata të separatistëve pro-rusë në Ukrainën lindore, Britania e Madhe vendosi sanksione ndaj 5 banka ruse dhe 3 personave.

Kryeministri britanik, Boris Johnson, në fjalimin e tij në parlament për situatën e fundit në Ukrainë, e përshkroi vendimin e Rusisë si “mohim i legjitimitetit të Ukrainës si shtet”.

Johnson, i cili tha se presidenti rus, Vladimir Putin, bëri një “arsyetim” për një sulm në shkallë të gjerë, ai tha: “Nëse ndodh më e keqja, një vend evropian me 44 milionë burra, gra dhe fëmijë, pa asnjë justifikim, me arsye absurde dhe madje mistike që Putini tha mbrëmë, bëhet objektiv i një lufte agresioni në shkallë të gjerë”.

“Mund të vendosim më shumë sanksione”

Johnson njoftoi se si pjesë e sanksioneve të para kundër Rusisë, ata do të vendosin sanksione ndaj 5 bankave ruse, duke përfshirë Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank dhe Black Sea Bank.

Johnson theksoi gjithashtu se tre njerëz të pasur, Gennady Timchenko, Igor Rotenberg dhe Boris Rotenberg, do të sanksionohen, “Të gjitha asetet e tyre në Mbretërinë e Bashkuar do të ngrihen, personat në fjalë do të ndalohen të udhëtojnë atje, njerëzit dhe organizatat e tyre në Mbretërinë e Bashkuar nuk do të ketë asnjë marrëdhënie me ta”, tha Johnson.

Duke deklaruar se sanksionet e përmendura kundër Rusisë janë faza e parë dhe se mund të aplikojnë “më shumë sanksione” në rast të pushtimit në shkallë të gjerë, Johnson tha: “Ne duhet të përgatitemi për një krizë të gjatë”.

“Ukraina kërkoi më shumë ndihmë ushtarake”

Në bisedën e tij me presidentin ukrainas, Volodymyr Zelensky mbrëmë, Johnson deklaroi se Ukraina kërkoi më shumë ndihmë ushtarake.

Duke thënë se Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të mbështesë Ukrainën, Johnson tha se ai do të shqyrtojë gjithashtu kërkesat për ndihmë të mëtejshme.