Gjeologu britanik në pension Jim Fitton, 66 vjeç mblodhi 12 gurë dhe fragmente qeramike të thyer si suvenire nga zona arkeologjike dhe gjeologjike në Eridu në Irakun juglindor, për të cilat u dënua me 15 vjet burg.

Ai akuzohet për kontrabandë sipas ligjit të antikave pas arrestimit të tij në Aeroportin Ndërkombëtar të Bagdadit në mars. Sipas ligjit irakian, ai mund të ishte dënuar me vdekje, por një gjykatë në Bagdad e dënoi dje me 15 vjet burg.

Dhëndri i Fitton, Sam Tasker, 27 vjeç, tha për Sky News se vendimi është i barabartë me dënimin me vdekje dhe kritikoi qeverinë britanike për atë që ai tha se ishte një mungesë e plotë veprimi.

“Ne jemi absolutisht të thyer nga ky lajm. Për një burrë në moshën e Jim-it, 15 vjet në një burg irakian është e barabartë me dënimin me vdekje. Sidomos për një krim kaq të parëndësishëm dhe të dyshimtë, një krim që Jimi as nuk e dinte kur e kreu atë”, tha ai.

Turisti gjerman Volker Waldmann, i cili u arrestua në të njëjtën kohë me Fitton, është shpallur i pafajshëm dhe do të lirohet.

Avokati i Fitton, Thair Soud tha se ai do të apelonte vendimin, duke shpjeguar se nuk kishte asnjë qëllim kriminal.

“Mendova se skenari më i keq do të ishte një vit,” tha ai.

Fitton dhe Waldmann thanë në gjykatë se ata nuk vepruan me qëllim kriminal, dhe Fitton kishte thënë më parë se nuk dinte për ligjet irakiane ose se marrja e mbeturinave nuk lejohej.

Fitton jeton në Malajzi me gruan e tij Sarijah, ndërsa vajza e tij Leila Fitton, 31 vjeçe dhe burri i saj jetojnë në Angli. Peticioni i tyre, duke u bërë thirrje ministrave britanikë të ndërhyjnë për të ndihmuar në lirimin e gjeologut, ka mbledhur më shumë se 280,000 nënshkrime.

Sekretari i Jashtëm James Cleverly tha se ambasadori britanik në Irak kishte paraqitur një çështje në gjykatën lokale katër herë.

Gjykatësi Jabir Abd Jabir zbuloi se Fitton, kur mblodhi artefaktet dhe u përpoq t’i nxirrte nga Iraku, kishte qëllim kriminal.