Ministri izraelit i Financave, Avigdor Lieberman u kërkoi të martën hebrenjve ultra-ortodoksë që të punësohen duke përgjysmuar orët që shpenzojnë duke studiuar fenë duke mbajtur të barabartë pagat e shtetit të tyre, por që udhëheqësit e komunitetit e dënuan atë.

Rreth gjysma e hebrenjve ultra-ortodoksë punojnë dhe pjesa tjetër studion 40 orë në javë në shkolla fetare, një praktikë që daton që nga themelimi i Izraelit, kur u lejuan të mos punonin ose të shërbenin në ushtri, sepse popullsia e tyre ishte e vogël.

Por Banka e Izraelit dhe udhëheqësit ekonomikë, siç raportohet nga Reuters, paralajmërojnë një barrë afatgjatë në buxhet nëse ata nuk përfshihen në tregun e punës, veçanërisht pasi numri i tyre pritet të rritet nga 12.6 për qind në 32 për qind deri në vitin 2065.

Pjesa më e madhe e periudhës 12-vjeçare që çoi në formimin e qeverisë së re në korrik, dy partitë ultra-ortodokse, kanë mbështetur koalicionin qeverisës të ish-kryeministrit Benjamin Netanyahu, duke parandaluar çdo ndryshim në statusin e tyre.

Lieberman, me orientim sekularist

Por tani ata janë në opozitë, gjë që ka lejuar rreptësisht sekularistin Lieberman të ndërmarrë veprime.

Ai ka besuar prej kohësh se hebrenjtë ultra-ortodoksë duhet të fitojnë bukën e gojës, jo të jetojnë me mbështetjen e shtetit. Prandaj ai sugjeron përgjysmimin e kohës së kushtuar për studimin e fesë në 20 orë, ndërkohë që ndihma shtetërore do të mbetet e barabartë me to.

“Kjo do t’i lejojë ata të punojnë,” tha ai.

Lieberman ka sugjeruar tashmë që të dy prindërit duhet të punojnë për të marrë përfitime shtetërore për kopshtet.

Shumë familje ultra-ortodokse janë të mëdha dhe shpesh mbështeten nga gra, të cilat janë 78 për qind të punësuara.

Moshe Gafni, kreu i një prej partive ultra-ortodokse hebreje, e përshkroi Lieberman si një “budalla të madh”, ndërsa të tjerë thanë se ministri nuk kujdesej për mirëqenien e tyre.

Lieberman tha se donte të ndihmonte fëmijët e tyre, duke thënë se udhëheqësit e tyre “duan të qëndrojnë të varfër”.

Organizatat për mbrojtjen e të drejtave dhe asistencën për hebrenjtë ultra-ortodoksë kanë paralajmëruar se pagat e ulëta që disa do të fitonin do të ishin pengesë, sepse ata nuk kanë studiuar kurrë anglisht, matematikë apo shkencë, ndryshe nga gratë, dhe po kërkojnë arsimim dhe më shumë mundësi.

Por ata vërejnë se shumë do të donin të punonin, veçanërisht në kompanitë teknologjike në të cilat Izraeli është lider.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re