Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Tensionet në Ukrainë mund të kenë pasoja të rënda për situatën në Ballkan, veçanërisht në Bosnje, paralajmëroi analisti dhe eksperti për Rusinë dhe Evropën Lindore Janusz Bugajski në një intervistë për portalin malazez Gradski.me.

Sipas tij, paqëndrueshmëria në Ballkan mund të përdoret për të larguar vëmendjen nga agresioni rus kundër Ukrainës.

“Situata në Ballkan është mjaft e zymtë: konflikti i pazgjidhur në Bosnje, i shkaktuar nga projekti i Serbisë së Madhe të promovuar nga presidenti Vuçiç, ka represionet e veta edhe në Mal të Zi.

Vuçiç po e realizon këtë projekt me ndihmën e kishës, pastaj qeverisë së koalicionit ekzistues, përmes partive nacionaliste dhe institucioneve të tjera jashtëzakonisht serbe. Gjithashtu, kjo politikë e bën të pamundur zgjidhjen e përhershme të konfliktit Kosovë-Serbi, të cilin Beogradi, me pjesëmarrjen e Rusisë, padyshim nuk dëshiron ta zgjidhë. Kam frikë se Ballkani mund të bëhet një viktimë e re e imperializmit rus.

Me fjalë të tjera, Putini mund të përpiqet të largojë vëmendjen e Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj nga një luftë e mundshme në Ukrainë, duke prodhuar një konflikt të ri, madje një të ri në Ballkanin Perëndimor. Unë mendoj se objektivi kryesor tani është padyshim Bosnja,” tha Bugajski.

Bugajski beson se i dërguari i posaçëm i Departamentit të Shtetit për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, “po bën një gabim të madh duke promovuar nismën e Ballkanit të Hapur, e cila është e panevojshme sepse nuk zgjidh konfliktet e brendshme apo ndërshtetërore”.

“Gjithçka që mbështet Beogradi dhe Moska nuk është një ide e mirë. E ashtuquajtura nisma e Ballkanit të Hapur synon të rrisë reputacionin dhe ndikimin ekonomik të Serbisë në rajon,” shtoi Bugajski.

Sipas Bugajskit, Ballkani i Hapur është një lloj projekti neo-jugosllav i iniciuar nga presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç. Është tronditëse, thotë ai, që Shqipëria u pajtua me idenë.

Motivet e autoriteteve shqiptare mund të jenë përfitime ekonomike, diplomatike dhe në fund të fundit territoriale, përfundon Bugajski.

Duke folur për situatën në Ukrainë, Bugajski vlerësoi se Putini duket “i gatshëm për një pushtim të plotë”.

“Ndoshta është një lloj presioni për të marrë lëshime nga Ukraina. Nëse Rusia hyn ushtarakisht në Ukrainë, mendoj se do të jetë një gabim i madh për administratën e Putinit,” tha Bugajski.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë