Bullgaria, e cila lidhet me karakteristikat e vendeve më të varfëra të Bashkimit Evropian (BE), pas rënies së regjimit komunist në vitin 1989 kishte nëntë milionë. E tashmë, pas 28 vjetësh, ky numër ka rënë në shtatë milionë. Shkaqet kryesore të kësaj janë rënia e numrit të lindjeve dhe migracioni ekonomik. Kjo, sipas shifrave të ofruara nga Instituti i Statistikave të vend.

Të dhënat nga Zyra Shtetërore e Sigurisë Shëndetësore tregojnë se në vitin 2018 në këtë vend kanë lindur 60,000 foshnja, ndërsa 110,000 njerëz kanë vdekur.

Zëdhënësja e presidentit Iliana Iotova, më parë deklaroi se në Bullgari, ku është dhe shkalla më të lartë të vdekshmërisë në vendet e BE-së, çdo muaj “fshihet një fshat nga harta.

Gjithashtu, pasojë është dhe ikja e të rinjve.

Agjencia e Diasporës e Bullgarisë njoftoi në 2018 se të paktën 36,000 studentë bullgarë po marrin arsim jashtë kufijve të vendit të tyre.