Mbështetja emergjente për sektorët e prekur bujqësor duhet të vazhdojë dhe të gjitha opsionet dhe instrumentet e disponueshme duhet të përdoren për të financuar këto masa, duke përfshirë fondin rezervë të krizës, deklaroi sot zëvendësministri bullgar i Bujqësisë, Georgi Sabev gjatë një takimi të Këshillit të BE-së për Bujqësinë dhe Peshkimin, në Bruksel.

 

 

Sabev theksoi se kjo ishte e nevojshme për shkak të ndërprerjeve të vazhdueshme të produkteve dhe pasigurisë për shkak të luftës në Ukrainë

 

 

Ai tha se importet në shkallë të gjerë të lulediellit nga Ukraina gjatë gjashtë muajve të fundit kishin ulur ndjeshëm shanset për prodhuesit bullgarë për të shitur prodhimet e tyre në kohën e duhur, që së bashku me kostot e larta të prodhimit dhe kapacitetin e kufizuar të ruajtjes, kishte çuar në likuiditet të ulët dhe kishte përmbysur fillimin e mbjelljeve vjeshtore.

 

 

Zëvendësministri Sabev tha se situata mbetet e pasigurt edhe në sektorin e blegtorisë, në veçanti në sektorin e qumështit.

 

 

Lidhur me perspektivën e përgjithshme për të korrat e vitit të ardhshëm, zëvendësministri i Bujqësisë tha se vështirësitë në sigurimin e plehrave kimike do të ndikojnë negativisht në rendimentin e kulturave të reja. Ai tha se në këtë fazë nuk mund të bëhet një parashikim përfundimtar, por sipas pritshmërive do të kishte një rënie prej rreth 10% në prodhimin e grurit në vitin 2023.