Skip to content

Burimet e alergjisë në makinë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një sërë shkaktarësh të alergjisë gjenden brenda në makinë

Ekzema alergjike mund të zhvillohen si rezultat i kontaktit të lëkurës me mbulesat e ndenjësve të makinës, timonin dhe pajisjet. Simptoma tipike është një skuqje e kuqe e lëkurës me kruajtje, ndonjëherë dhe luspa.

Burimet e alergjenëve në makina janë, për shembull, plastifikuesit në plastikë, të tillë si ata që gjenden në kroskot, timon. Mbulesat e sediljeve që përmbajnë ngjyra me përbërës kimikë, apo kur timoni ka një mbulesë prej lëkure, mund të shkaktojnë gjithashtu skuqje alergjike apo ekzemë në duar.

Alergjenë të tjerë përfshijnë përbërës ngjitës dhe lateks gome të dyshemesë. Nëse dyshohet për një alergji, duhet të konsultohet një specialist alergolog për të sqaruar shkakun dhe për të ofruar trajtimin adekuat.

Drejtuesit e mjeteve janë gjithashtu në rrezik të lartë nga ethet e barit. Simptomat tipike si teshtitja e shpeshtë dhe kruajtja e syve kufizojnë rëndë aftësinë për të drejtuar makinën. Ata që vuajnë nga alergjia ndaj polenit gjithashtu nuk janë të sigurt në makinë, poleni kalon përmes ventilimit në makinë. Prandaj, ajrimi duhet të mbetet i fikur gjatë sezonit të polenit. Një alternativë janë filtra të posaçëm që mund të instalohen në sistemin e ventilimit. Kjo ul ngarkesën e polenit në makinë.

Burimi: Gesundheit-aktuell.de/ Përshtati në shqip: Marsida Bregasi

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë