Zakonisht kanceri i prostatës trajtohet me afërsisht 20 doza rrezatimi në muaj por se fundmi studiuesit zbuluan se rrezatimi mund të jepet në mënyrë të sigurtë në 5 doza të mëdha.

Mjekët në spitalin Royal Marsden të Londrës këtë javë do të trajtojnë pacientin e parë si pjesë e një studimi duke parë nëse është e sigurt të jepet radioterapi në dy doza të mëdha në vend të shumë dozave më të vogla.

Në fillim të këtij muaji hulumtuesit nga Fondacioni NHS i Spitalit Trust dhe Instituti i Kërkimit të Kancerit zbuluan se sasia tipike e rrezatimit për të trajtuar kancerin e prostatës – e dhënë në doza të vogla për rreth 20 seanca në muaj – mund të jepet në mënyrë të sigurtë në vetëm pesë doza të mëdha në vetëm një ose dy javë.

Ka gati 50,000 diagnoza të kancerit të prostatës çdo vit, duke e bërë atë formën më të zakonshme të kancerit në mesin e burrave britanikë.

Dr Tree tha: ‘Kur fillova stërvitjen 15 vjet më parë ne po bënim radioterapi shumë themelore, ku ju trajtonit zona të mëdha katrore të trupit.

Një opsion për pacientët është operacioni për të hequr prostatën, por kjo i lë shumë burra me mosfunksionim erektil dhe mosmbajtje urinare.

Një trajtim tjetër është radioterapia, e cila përfshin shpërthimin e prostatës me rreze X-x që mund të shkatërrojnë qelizat e tumorit-por ka kompromise.

në Facebook, klikoni Join Group

/faxweb