Ministri i Jashtëm turk Mevlut Çavusoglu mbërriti në Greqi të dielën për një vizitë dy-ditore si pjesë e përpjekjeve për të mbajtur një dialog midis dy vendeve, të cilat janë në mosmarrëveshje për një sërë çështjesh.

Cavusoglu i tha gazetës greke To Vima se ai është gjithmonë optimist për marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë midis Turqisë dhe Greqisë, raporton Anatolia.

“Ne jemi të dënuar të jetojmë në të njëjtën zonë gjeografike. Prandaj, ne duhet ta përcaktojmë marrëdhënien tonë përmes bashkëpunimit, jo konfliktit. Eshtë në duart tona të përcaktojmë fatin tonë dhe rrugën përpara.”

Duke deklaruar se kontaktet e tij në Greqi do të shërbejnë gjithashtu si një bazë për përgatitjet për një takim që do të mbahet në Samitin e NATO-s midis Presidentit Erdogan dhe kryeministrit grek Kiryakos Mitsotakis, Çavusoglu theksoi rëndësinë e një dialogu të qëndrueshëm konstruktiv në marrëdhëniet dypalëshe.

Ai nënvizoi se ata janë të gatshëm të zhvillojnë një atmosferë pozitive që synon besimin në marrëdhëniet midis Turqisë dhe Bashkimit Evropian.

Çavusoglu tha se ata e shohin atë vullnet politik në BE, përveç disa vendeve anëtare që duan të abuzojnë me solidaritetin rreth anëtarësimit në BE.

“Pranimi i Turqisë në Union është investimi më i rëndësishëm gjeopolitik që BE mund të bëjë për Evropën dhe më gjerë,” tha Çavusoglu.

Duke iu referuar pozicioneve të Greqisë në kontekstin e BE, ai tha se Greqia duhet të shmangë përdorimin e BE si një levë kundër Turqisë.

“Greqia duhet të shmangë përdorimin e BE si një levë kundër Turqisë dhe të pranojë vrullin aktual pozitiv. Vetëm Turqia dhe Greqia mund të zgjidhin problemet në pritje, jo BE”.

Mosmarrëveshjet e shumta mbeten të pazgjidhura

Çavusoglu u takua me qytetarë grekë të besimit musliman – disa prej të cilëve janë me origjinë turke – që jetojnë në verilindje të vendit, një pakicë prej rreth 120,000 njerëz.

Të hënën, në pjesën zyrtare të vizitës, ai duhet të takohet me kryeministrin Mitsotakis.

Takimet shihen si pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme për të lehtësuar tensionet midis dy vendeve.

Në prill, një takim midis ministrave të jashtëm turk dhe grek arriti kulmin në një konferencë shtypi të shoqëruar nga një shkëmbim akuzash.

Ndërkohë, mosmarrëveshjet e ndezura mbeten të pazgjidhura, nga politika e migrimit në rezervat e gazit natyror mesdhetar.