Skip to content

Çavuşoğlu: Pala qipriote greke po përpiqet t’i zbehë negociatat për çështjen e Qipros

  • 13/06/2022

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Pala greke qipriote po përpiqet të zbehë negociatat për çështjen e Qipros duke “riambalazhuar dhe shitur” çështjet që ata i sollën në agjendë si “hapa apo masa për ndërtimin e besimit”, tha të dielën ministri i jashtëm i Türkiyes, Mevlüt Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu së bashku me zëvendësministrin e Jashtëm të Turqisë Sedat Onal dhe ministrin e Brendshëm të Republikës Turke të Qipros Veriore (TRNC) Ziya Öztürkler u takuan me turqit qipriotë në Lapta të qytetit bregdetar Girne.

Çavuşoğlu tha se turqit qipriotë janë “të çmuar” për Türkiyen dhe ajo nuk i ka lënë kurrë ata dhe TRNC-në vetëm dhe nuk do ta bëjë asnjëherë një gjë të tillë.

“Përpara Crans Montana-s, ne thamë se po negociojmë për federatë për herë të fundit. Pas kësaj do të ketë barazi sovrane, jo barazi politike, pra, zgjidhje me dy shtete”, nënvizoi Çavuşoğlu.

Nisma në Crans-Montana të Zvicrës në korrik 2017 nën kujdesin e vendeve garantuese Türkiyes, Greqisë dhe Britanisë përfundoi pa sukses.

“Dy shtete që do të jetojnë krah për krah mund të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin në çdo mënyrë. Kjo është krejt e natyrshme. Ne po punojmë që të gjithë të pranojnë sovranitetin e turqve qipriotë”, shtoi ai.

Qiproja u nda në një shtet qipriot turk në veri dhe një administratë greke qipriote në jug pasi një grusht shteti ushtarak i vitit 1974 nga Greqia u pasua nga dhuna kundër turqve të ishullit dhe ndërhyrja e Turqisë si një fuqi garantuese.

Statusi i ishullit mbetet i pazgjidhur, pavarësisht nga një sërë negociatash ndër vite.
Burimi: AA

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë