Vendet evropiane duhet të vendosin vetë se si të trajtojnë përdorimin e vaksinës AstraZeneca bazuar në normat e tyre të infeksionit dhe disponueshmërinë e vaksinave alternative, njoftoi rregullatori mjekësor evropian të mërkurën.

Disa vende evropiane kanë njoftuar kufizime në përdorimin e AstraZeneca-s mes të rinjve për shkak të shfaqjes së mpiksjeve të rralla të gjakut, kryesisht në gratë nën moshën 60 vjeç në dy javë pas vaksinimit.

Por Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) është përmbajtur nga bërja e rekomandimeve, duke thënë se vendet duhet të vlerësojnë vetë rrezikun duke pasur parasysh kushtet lokale, të cilat ndryshojnë shumë brenda bllokut.

“Ne përpiqemi të sigurojmë sa më shumë informacion në lidhje me përfitimet dhe rreziqet e identifikuara, dhe bazuar në atë, situata pandemike në një shtet anëtar – shkalla e infeksionit, disponueshmëria e vaksinave të ndryshme – Shtetet Anëtare mund të marrin vendime të ndryshme se kush të vaksinojnë,” tha drejtori ekzekutiv i EMA-s Emer Cooke në konferencë.

Cooke tha se rreziku i vdekjes nga COVID është “shumë më i lartë” sesa rreziku i vdekjes nga efektet anësore të rralla.

“Eshtë shumë e rëndësishme që të përdorim vaksinat dhe ta mposhtim këtë pandemi”, tha Cooke.

Sabine Straus, kryetare e Komitetit të Sigurisë së EMA, tha se efektet anësore nuk ishin të papritura për shkak të numrit të madh të dozave që duhen administruar.

Deri më 4 prill, EMA kishte marrë raporte të 169 rasteve të mpiksjes së rrallë të gjakut në tru, ose trombozë të sinusit venoz cerebral (CVST) në 34 milion doza të administruara në Zonën Ekonomike Evropiane (EEA), shtoi Straus.

Tri raste të mpiksjes së gjakut me trombocitet janë raportuar gjithashtu pas vaksinimit me Johnson & Johnson, tha zyrtari i analizës së të dhënave të EMA Peter Arlett. Ekspertët i thanë Reuters se ishte herët për të thënë nëse rastet kishin të bënin me vaksinën.

AstraZeneca njoftoi të mërkurën se po punon me rregullatorët evropianë dhe britanikë për të shkëmbyer informacion mbi vaksinën e tyre COVID-19, pasi rregullatorët njoftuan se mpiksjet e gjakut në tru duhet të renditen si një efekt anësor i rrallë i vaksinës.

“Të dyja këto mendime konfirmuan se vaksina ofron mbrojtje të lartë kundër të gjithë seriozitetit të infeksionit COVID-19 dhe se këto përfitime ende tejkalojnë rreziqet,” tha AstraZeneca.

“Sidoqoftë, ata arritën në përfundimin se ekziston mundësia që këto zhvillime të kenë lidhje me vaksinën dhe u kërkuan t’i rendisnin ato si një efekt anësor jashtëzakonisht i rrallë (…) AstraZeneca po punon në mënyrë aktive me rregullatorët për të bërë ndryshime në informacionin e produktit”, shtoi deklarata.