Një shenjtor jetonte me dishepujt në ashramin e tij të vogël.

Një ditë, ndërsa mësonte dishepujt e vet, u largua papritmas dhe u kthye me një njeri që po kalonte aty afër rrugës.

Me t’u afruar te vendi ku qëndronin dishepujt e tij, shenjtori e pyeti: “Çfarë do të bëje nëse do të gjeje një thes plot me monedha ari të shtrirë në rrugën tënde?”

Burri tha: “Unë do ta marr atë dhe menjëherë do të përpiqem të gjej pronarin e tij dhe ta kthej. Dhe nëse nuk mund të gjej pronar, do ta depozitoj në thesarin e Mbretërisë.”

Shënjtori qeshi dhe e përcolli kalimtarin.

Kur kalimtari kaloi, shenjtori u tha dishepujve: “Ky njeri është budalla.”

Dishepujt u habitën shumë dhe thanë: “Çfarë po thua Guru Ji? Ajo që tha ky njeri ishte gjëja e duhur për t’u bërë, sepse të gjithëve u është mësuar që nëse gjejmë diçka të tillë, duhet t’ia kthejmë pronarit të ligjshëm.”

Shenjtori nuk tha asgjë dhe pas pak ai përsëri solli një tjetër kalimtar brenda dhe i përsëriti të njëjtën pyetje.

Ky person u përgjigj: “Nëse gjej thes me monedha ari në rrugë, do ta mbaj për vete.”

Shenjtori e pyeti: “A nuk dëshironi t’ia ktheni pronarit të tij?”

Personi i zemëruar u përgjigj: “A mendoni se jam budalla ? Pse do ta ktheja? Unë do ta mbaja atë.”

Kur kalimtari u largua, shenjtori u tha dishepujve: “Ky person është djall”.

Dishepujt u befasuan përsëri dhe menduan: “Nëse i pari ishte budalla dhe i dyti ishte djall, atëherë çfarë dëshiron të thuash Guru Ji?”

Pas pak, shenjtori solli një kalimtar tjetër brenda dhe i bëri të njëjtën pyetje.

Kalimtari iu përgjigj me mirësjellje: “Të nderuar! Është shumë e vështirë të jap një përgjigje tani. Kush mund t’i besojë kësaj çdo mendjes tonë njerëzore që ndryshon kaq shpesh? Asnjëherë nuk e dihet se çfarë të shkrep në mendje në atë moment? Nëse hiri dhe intelekti i mirë i Zotit mbeten me mua, unë do ta kthej atë thes.”

Pasi u largua ai njeri, shenjtori buzëqeshi dhe u tha dishepujve të tij: “Ky njeri është i vërtetë, ia ka besuar mendjen Perëndisë. Nuk ka kurrë një vendim të gabuar nga një person i tillë.”

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re