Rënia e flokëve është më e zakonshme nga sa mund të mendoni. Ai prek rreth gjysmën e meshkujve rreth 20% të femrave nën 50 vjeç.

Tre arsyet më të zakonshme të rënies së flokëve janë stresi, çekuilibri hormonal (veçanërisht testosteroni dhe hormonet e tiroides) dhe inflamacioni kronik.

Çfarë e shkakton rënien e flokëve?

> Stresi, kortizoli dhe rënia e flokëve

Stresi, nuk ka nevojë të thuhet, është një komponent i madh i rënies së flokëve, së bashku me gjendjen pak a shumë konstante të stimulimit që ne i nënshtrojmë për shkak të telefonave inteligjentë, internetit, emailit dhe mediave sociale.

Kortizoli i lartë i vazhdueshëm, hormoni i stresit i trupit, shkakton një rënie prej 40% të acidit hialuronik dhe sintezës së proteoglikanit.
Këto dy përbërës mbrojnë folikulat e flokëve dhe i ndihmojnë ato të rriten; kur ato janë të rraskapitura, flokët fillojnë të bien dhe nuk rriten më.

> Pabarazitë e tiroides dhe testosteronit

Hormonet tiroide lidhen drejtpërdrejt me receptorët në bazën e gjëndrave të flokëve, duke kontrolluar rritjen dhe ngjyrën e flokëve, si dhe rregullojnë qelizat burimore të flokëve, në mënyrë që ato të fillojnë dhe ndalojnë rritjen e flokëve të rinj.

Dy problemet kryesore të gjëndrës tiroide që kanë njerëzit janë mbiprodhimi i hormoneve tiroide (hipertiroidizëm) ose prodhimi i pamjaftueshëm (hipotiroidizmi) – që të dyja shkaktojnë rënie të flokëve.

> Inflamacion

Lidhja midis inflamacionit kronik dhe rënies së flokëve është më pak e qartë, por një përqindje e madhe e njerëzve që kërkojnë trajtim për rënien e flokëve kanë shenja të inflamacionit kronik.

Lajmi i mirë është se ka mjete për të menaxhuar rënien e flokëve dhe madje edhe për të riprodhuar flokët. Na kontaktoni për të studiuar së bashku një plan sulmi që ka të bëjë jo vetëm me dietën tuaj, por edhe me mirëqenien tuaj fizike dhe psikologjike.

/shkollaeshendetit.com