Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Hipotalamusi është një pjesë e rëndësishme e trurit tuaj që kontrollon shumë nga funksionet tuaja themelore trupore. Disa çrregullime të hipotalamusit çojnë në probleme me hormonet dhe peshën.

Çfarë roli luan hipotalamusi?

Hipotalamusi është një gjëndër në trurin tuaj që kontrollon sistemin tuaj hormonal. Ajo lëshon hormone në një pjesë tjetër të trurit tuaj të quajtur gjëndrra e hipofizës, e cila dërgon hormone në organet tuaja të ndryshme. Kjo përfshin:
Adrenalet
Tiroide
Vezoret
Testikujt

Sistemi juaj hormonal funksionon në një lak reagimi që sinjalizon hipotalamusin të lëshojë më shumë hormone ose të ndalojë lirimin e tyre.

Hipotalamusi kontrollon shumë funksione të ndryshme. Është i rëndësishem për dëshirën tuaj seksuale, sjelljet dhe emocionet.

Funksione të tjera qe varen nga hipotalamusi përfshijnë:
Uria
Etja
Pesha
Temperatura e trupit
Prodhimi i qumështit të gjirit
Bilanci i kripës dhe ujit
Ritmi cirkadian, ose cikli juaj gjumë-zgjim
Lindja e fëmijës
Çrregullimet e hipotalamusit

Ndonjëherë ka probleme me hipotalamusin tuaj që mund të shkaktojnë sëmundje. Këto probleme mund të ndikojnë gjithashtu në gjëndrën tuaj të hipofizës. Disa çrregullime çojnë në mungesë të hormoneve ose në një tepricë hormonesh.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re