Nga Alket Koroshi,mjek nefrolog

L-carnitine është një kimikat që prodhohet në trurin, mëlçinë dhe veshkat e njeriut. Ndihmon trupin të kthejë yndyrën në energji.

L-carnitina është e rëndësishme për funksionin e zemrës dhe trurit, lëvizjen e muskujve dhe shumë procese të tjera të trupit. Trupi mund të konvertojë L-karnitinë në kimikate të tjera të quajtura acetil-L-karnitinë dhe propionil-L-karnitinë. Por nuk është e qartë nëse përfitimet e këtyre karnitinave të tjera janë të njëjta.

L-carnitine përdoret për të rritur nivelet e L-carnitine tek njerëzit niveli natyral i L-carnitine i të cilëve është shumë i ulët. Disa njerëz përdorin gjithashtu L-carnitine për sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, sëmundjet serioze të veshkave dhe shumë kushte të tjera, por nuk ka prova të mira shkencore për të mbështetur këto përdorime.

Si jepet?

Marrja e L-carnitine nga goja ose IV është efektive për trajtimin e mungesës së L-carnitine të shkaktuar nga disa sëmundje gjenetike ose çrregullime të tjera. Është miratuar nga FDA për këtë përdorim. Produktet IV mund të jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Mundësisht efektive për Dhimbje gjoksi (anginë).

Marrja e L-carnitine nga goja ose IV duket se përmirëson tolerancën ndaj ushtrimeve te njerëzit me dhimbje gjoksi. Marrja e L-carnitine së bashku me trajtimin standard duket gjithashtu se redukton dhimbjen e gjoksit dhe përmirëson aftësinë për të ushtruar te njerëzit me sindromën kardiake X. Njerëzit me këtë gjendje kanë dhimbje gjoksi, por jo arterie të bllokuara. Produktet IV mund të jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Insuficienca e zemrës dhe grumbullimi i lëngjeve në trup (insuficienca kongjestive e zemrës ose CHF). Marrja e L-carnitine nga goja ose IV duket se përmirëson simptomat dhe rrit aftësinë për të ushtruar te njerëzit me insuficience të zemrës. Produktet IV mund të jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Nivele të larta të kolesterolit ose yndyrave të tjera (lipideve) në gjak (hiperlipidemia). Marrja e L-carnitine nga goja ose IV mund të përmirësojë nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve me një sasi të vogël. Produktet IV mund të jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Demtim i veshkave. FDA ka miratuar dhënien e L-carnitine me IV, por jo nga goja, për dështimin e veshkave. Kjo mund të jepet vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Kushtet në një mashkull që pengojnë një partner femër të mbetet shtatzënë (infertiliteti mashkullor). Marrja e L-carnitine nga goja, vetëm ose së bashku me acetil-L-carnitine, rrit numrin e spermës dhe lëvizjen e spermës tek meshkujt me probleme të fertilitetit. Disa studime tregojnë se kjo rrit mundësinë e shtatzënisë.

Ënjtje (inflamacion) i zemrës (miokardit). Disa fëmijë që kanë pasur difterinë mund të zhvillojnë miokardit. Marrja e DL-carnitine nga goja duket se zvogëlon rrezikun e miokarditit dhe vdekjes tek këta fëmijë.

Një çrregullim hormonal që shkakton zmadhimin e vezoreve me kiste (sindroma e vezores policistike ose PCOS). Marrja e L-carnitine nga goja mund të rrisë ovulimin dhe mundësinë për të mbetur shtatzënë te njerëzit që nuk i përgjigjen ilaçit clomiphene.

Gjithashtu, marrja e L-carnitine mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Efektet anësore toksike të shkaktuara nga ilaçi acid valproik. Toksiciteti i shkaktuar nga acidi valproik duket se është i lidhur me mungesën e L-carnitine. Marrja e L-carnitine nga goja ose IV mund të parandalojë toksicitetin e mëlçisë nga acidi valproik. Produktet IV mund të jepen vetëm nga një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Ka interes për përdorimin e L-carnitine për një sërë qëllimesh të tjera, por nuk ka informacion të mjaftueshëm të besueshëm për të thënë nëse mund të jetë e dobishme.

Efekte anësore

Kur merret nga goja: L-carnitina është e sigurt kur merret deri në 12 muaj. Mund të shkaktojë efekte anësore si shqetësime në stomak, urth, diarre dhe kriza. Gjithashtu mund të shkaktojë që urina, fryma dhe djersa të kenë një erë “peshku”. Shmangni përdorimin e D-carnitine dhe DL-carnitine. Këto forma të karnitinës mund të bllokojnë efektet e L-carnitine dhe të shkaktojnë simptoma që ngjajnë me mungesën e L-carnitine.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re