Çfarë është Sindroma e këmbëve të shqetësuara?

dhimbje-kembesh-632x405.png

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS) është një çrregullim neuromuskular i karakterizuar nga ndjesi të pakëndshme në ekstremitetet e shoqëruara me një dëshirë për të lëvizur ato gjymtyrë. Këto ndjesi të pakëndshme zakonisht ndodhin gjatë natës ose në pushim dhe mund të lehtësohen me lëvizje. Prevalenca e RLS në pacientët me sëmundje të veshkave në fazën përfundimtare (ESKD) varionte nga 6.6% në 70%. RLS nuk shoqërohet vetëm me efekt negativ në cilësinë e jetës, por gjithashtu shoqërohet me rritje të ngjarjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.

Faktorët e raportuar të lidhur me RLS përfshijnë neuropatinë periferike, mosfunksionimin e sistemit dopaminergjik dhe mungesën e hekurit në zona të veçanta cerebrale. Haung et. al arriti në përfundimin se gabapentina është trajtimi më efektiv për RLS në pacientët me ESKD. Megjithatë, disa prova të kontrolluara të rastësishme (RCT) janë ndërmarrë që atëherë. Për më tepër, disa studime të kohëve të fundit kanë raportuar përfitime të mundshme nga ndërhyrjet jofarmakologjike, duke përfshirë dializat e ftohta dhe masazhin e aromaterapisë.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë