Fjala “mushkonjë” para së gjithash na kujton kruajtjen dhe ënjtjen që ndodh pas pickimit të saj. Por rrallë mendojmë se çfarë po ndodh ndërsa ky insekt po ushqehet me ne dhe çfarë në të vërtetë na bën të kruhemi. Sipas hulumtimit arsyeja është në pështymën e mushkonjës.

Në këtë artikull do të shpjegohet se çfarë ndodh me ju para, gjatë dhe pas pickimit të mushkonjës. Në fund, ju gjithashtu mund të gjeni një bonus që do t’ju tregojë se si të luftoni me miqtë tanë që gumëzhijnë.

Mushkonjat pështyjnë në lëkurën tuaj për të lehtësuar dhimbjen.

©depositphotos

Siç tregon një studim, një mushkonjë i duhen rreth 4 minuta për të mbushur stomakun me gjak. Problemi është se gjatë kësaj kohe viktima e tyre mund ta vërejë dhe ta vrasë atë para se të përfundojë misioni. Lëre më faktin se kafshimi në vetvete është i dhimbshëm, që mund të nënkuptojë që agresori mund të gjendet edhe më shpejt.

©depositphotos

Pështyma e një mushkonje ka një agjent që mpinë lëkurën. Pra, pasi një insekt na pështyn, ne nuk e ndiejmë kafshimin. Pas kësaj miqtë tanë të vegjël fillojnë të kërkojnë enët e gjakut nën lëkurë. Ata hetojnë disa herë derisa të gjejnë diçka për t’u ushqyer.

Pështyma i ndihmon ato të thithin më lehtë.

©depositphotos

Sapo vena të gjendet mushkonja lëshon edhe një herë pështymën. Përmban më shumë se 100 proteina që shërbejnë për qëllime të ndryshme – njëra prej të cilave bën që gjaku të mos mpikset. Në këtë mënyrë është më e lehtë për ta thithur.

©depositphotos

Gjë është se pasi dëmtohet vena, trupi ynë fillon ta shërojë atë. Kjo mund të parandalojë që një insekt të ushqehet me të. Por këto krijesa dinake gjetën një mënyrë për ta anashkaluar këtë. Siç thotë studimi, pështyma e mushkonjave ka një agjent që ndalon këtë proces dhe zgjeron enët e gjakut.

Kafshimet kruhen sepse ne jemi alergjik ndaj tyre.

 

Fajësojeni përsëri pështymën. Një pickim përmban proteina jo toksike të cilat mund të rezultojnë në kruajtje, skuqje dhe ënjtje – në nivele të ndryshme të ashpërsisë. Dhe ka njerëz që nuk kanë fare alergji.

©depositphotos

Reagimet tuaja ndaj kafshimeve të para të mushkonjave janë më të ashprat, madje edhe më shumë sesa nëse kafshoheni vazhdimisht gjatë 2-20 viteve me radhë. Mushkonjat hedhin vezë në ujë të qetë, kështu që nuk mund të shumohen në vendet ku është e mbuluar me akull për pjesën më të madhe të vitit. Si rezultat, ata nuk kafshojnë shumë shpesh njerëz që jetojnë atje. Por nëse lëvizni nga atje në ndonjë vend tropikal, kafshimet e para mund të jenë të vështira për ju t’i trajtoni.

Gjërat që mund të bëjmë për të marrë më pak kafshime.

© Hans / pixabay, © Laryssa Suaid / pexels

Sipas hulumtimit, mushkonjat tërhiqen nga ne për shkak të erës sonë, e cila prodhohet nga mikrobe të ndryshme që jetojnë në lëkurën tonë. Kjo është arsyeja pse larja e këmbëve me sapun baktervrasës mund të bëjë që insektet të mos ju kafshojnë.

Është gjithashtu e rëndësishme të përdorni një iëaçe mbrojtëse. Përveç atyre sintetikë, mund të përdorni vaj eukalipt i cili ka provuar se është efektiv kundër pickimeve të mushkonjave.

/shkollaeshendetit.com

loading...