Home SHENDETI Çfarë janë diuretikët?

Çfarë janë diuretikët?

0
Çfarë janë diuretikët?

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Diuretikët, të quajtur ndonjëherë pilula uji, ndihmojnë në çlirimin e trupit tuaj nga kripa (natriumi) dhe uji. Shumica e këtyre ilaçeve ndihmojnë veshkat tuaja të lëshojnë më shumë natrium në urinë. Natriumi ndihmon në largimin e ujit nga gjaku juaj, duke zvogëluar sasinë e lëngjeve që rrjedh nëpër venat dhe arteriet tuaja. Kjo ul presionin e gjakut.

Ekzistojnë tre lloje të diuretikëve:
Tiazidiket
Diuretiket e anses
Kursyesit e kaliumit

Çdo lloj diuretiku ndikon në një pjesë të ndryshme të veshkave tuaja. Disa pilula kombinohen me më shumë se një lloj diuretiku ose kombinojnë një diuretik me një ilaç tjetër për presionin e gjakut.

Cili diuretik është më i miri për ju varet nga shëndeti juaj dhe gjendja që trajtohet.

Shembuj të diuretikëve tiazidë të marrë nga goja përfshijnë:
Klorotiazidi
Klortalidoni
Hidroklorotiazidi
Indapamidi
Metolazone.

Shembuj të diuretikëve të anses përfshijnë:
Bumetanide (Bumex)
Acidi etakrinik (Edekrin)
Furosemide (Lasix)
Torsemide (Soaanz)

Shembuj të diuretikëve që kursejnë kaliumin përfshijnë:
Amiloride (Midamor)
Eplerenone (Inspra)
Spironolactone (Aldactone, Carospir)
Triamtereni (dyrenium)

Kur përdoren diuretikë?

Diuretikët tiazidë rekomandohen si një nga trajtimet e para medikamentoze për presionin e lartë të gjakut.

Nëse diuretikët nuk janë të mjaftueshëm për të ulur presionin e gjakut, mjeku juaj mund të shtojë medikamente të tjera për presionin e gjakut në planin tuaj të trajtimit.

Diuretikët përdoren gjithashtu për të parandaluar, trajtuar ose përmirësuar simptomat tek njerëzit që kanë:

Infrakt te miokardit
Pamjaftueshmeri funksionale te mëlçisë
Ënjtje e indeve (edemë)
Disa çrregullime të veshkave, të tilla si gurët në veshka

Efektet anësore te diuretikeve:

Diuretikët janë përgjithësisht të sigurt. Efektet anësore përfshijnë rritjen e urinimit dhe humbjen e natriumit.

Diuretikët gjithashtu mund të ndikojnë në nivelin e kaliumit në gjak. Nëse merrni një diuretik tiazidik, niveli juaj i kaliumit mund të bjerë shumë ulët (hipokalemia), gjë që mund të shkaktojë probleme kërcënuese për jetën me rrahjet e zemrës. Nëse jeni duke marrë një diuretik që kursen kalium, mund të keni shumë kalium në gjakun tuaj.

Efekte të tjera anësore të mundshme të diuretikëve përfshijnë:
Marrje mendsh
Dhimbje koke
Dehidratim
Ngërçet e muskujve
Çrregullime të kyçeve (përdhes)
Impotenca

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë