Në një prospektivë, të dyfishtë të verbër, studim i pergjedhur rastesisht i kontrolluar me placebo, studiuesit futën fshehurazi farat e lirit të bluara në dietat e përditshme në gjysmën e pjesëmarrësve për të parë nëse ka ndodhur ndonjë ndryshim.

Pas gjashtë muajsh, ata që kishin filluar studimin hipertensive dhe u randomizuan në padije dhe që hanin ushqimet placebo qëndruan hipertensive, pavarësisht fakti që shumë prej tyre ishin me pilula për presion të ndryshëm të gjakut.

Po subjektet me hipertension në grupin e atyre që konsumuan farat e lirit?

Presioni i tyre i gjakut ra nga 158/82 në 143/75. Një rënie prej shtatë pikësh në presionin diastolik të gjakut mund të mos tingëllojë si shumë, por kjo do të pritej për të rezultuar në 46 për qind më pak goditje në tru dhe 29 për qind më pak sëmundje të zemrës me kalimin e kohës. Vetëm nga të ngrënit e farave të lirit çdo ditë.

/shkollaeshendetit.com