Cila është rëndësia e ujit për zemrën?

rendesia-e-ujit.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Të gjithë e dinë se pirja e shumë ujit çdo ditë mund të përmirësojë shëndetin tuaj në një mori mënyrash, por këtu flasim një përfitim më pak i njohur: Hulumtimet e reja sugjerojnë se të rriturit e moshës së mesme mund të ulin rrezikun e tyre afatgjatë për insuficiencë të zemrës duke pirë thjesht ujë të mjaftueshëm në baza ditore.

Kërkimi pason një analizë që e studioi shëndetin e zemrës kundrejt niveleve të kripës në gjak-një tregues për marrjen e përgjithshme të lëngjeve-midis gati 16,000 burrave dhe grave të moshës së mesme gjatë një periudhe 25-vjeçare. “Rëndësia e hidratimit ka qenë në radarin kardiovaskular për një kohë të gjatë,” vuri në dukje autori i studimit Natalia Dmitrieva, një studiuese e lartë në Institutin Kombëtar të SHBA për Zemrën, Mushkëritë dhe Gjakun.

Dmitrieva tha se ka të bëjë me mënyrën se si mungesa e marrjes së lëngjeve mund të ndikojë në ekuilibrin e natriumit (kripës) të një individi, nivelet e hormoneve dhe funksionin e veshkave në mënyra që në fund të fundit mund të dëmtojnë funksionimin e duhur të zemrës.

Në mënyrë të veçantë, ajo përmendi problemet që mund të fillojnë kur mungesa e marrjes së lëngjeve e përfundon duke ngritur nivelet e kripës në gjak të një personi mbi një prag të caktuar (domethënë, 142 milimole për litër [mmol/L]). Për studimin e tyre, Dmitrieva dhe kolegët e saj e përdorën atë prag si një tregues të besueshëm të statusit të përgjithshëm të hidratimit të një individi, edhe pse sipas standardeve aktuale ai nivel zakonisht do të konsiderohej të ishte brenda “kufirit normal” për natriumin në gjak.

Por ekipi i studimit u vendos në atë pikë shkaktuese sepse kur nivelet e kripës e tejkalojnë atë, një “hormon sekretohet nga truri. Ky hormon vepron në veshka për të aktivizuar mekanizmat e ruajtjes së ujit,” tha Dmitrieva.

Rezultati: sekretimi i urinës bie, duke vënë në lëvizje një rritje të rrezikut të presionit të lartë të gjakut. Dhe rritja e presionit të gjakut nuk është kërcënimi i vetëm kardiovaskular i paraqitur nga dehidratimi, vuri në dukje ajo. Sepse me kalimin e kohës, marrja e pamjaftueshme e lëngjeve gjithashtu mund të dëmtojë drejtpërdrejt integritetin qelizor të vetë muskulit të zemrës. Por lajmi i mirë është se “studimi sugjeron që mbajtja e hidratimit të mirë mund të parandalojë ose të paktën të ngadalësojë ndryshimet brenda zemrës që çojnë në cedim të zemrës,” vuri në dukje Dmitrieva.

Të gjithë pjesëmarrësit e studimit ishin midis moshës 44 dhe 66 vjeç kur u regjistruan për herë të parë në studim.

Nivelet e kripës të secilit pjesëmarrës u vlerësuan pesë herë gjatë 25 viteve të ardhshme, si pjesëmarrës të moshës deri në 70 dhe 90 vjeç. Pjesëmarrësit më pas u grupuan në pesë kategori të ndryshme të nivelit të natriumit në gjak, sipas rezultateve të tyre, duke filluar nga niveli i ulët midis 135 në 139.5 mmol/L në një nivel të lartë midis 144 deri 146 mmol/L. Ekipi studimor gjurmoi incidencën e cedimit të zemrës – së bashku me problemet me aftësinë e pompimit të ventrikulit të majtë të zemrës – gjatë viteve që pasuan.

Rezultati: ata të cilëve nivelet e natriumit në gjak i kishin tejkaluar 142 mmol/L në moshën e mesme panë që rreziku i tyre për të dyja çështjet e zemrës të rritet kur ata mbushin moshën 70 vjeç e lart. Duke vazhduar përpara, tha Dmitrieva, pragu i hidratimit i identifikuar nga ekipi i saj “potencialisht mund të përdoret nga mjekët gjatë ekzaminimeve të rregullta fizike për të identifikuar pacientët që duhet të vlerësohen për zakonet e tyre të pirjes dhe për të bërë rekomandime për të rritur marrjen e lëngjeve nëse ky vlerësim gjen se konsumi i lëngshëm i pacientit është i ulët “. Pra, sa lëng duhet të pinë burrat dhe gratë e moshës së mesme në mënyrë ideale çdo ditë për të mbrojtur zemrat e tyre?

“Rekomandimet ndryshojnë në vende të ndryshme,” theksoi Dmitrieva, me Institutin e Mjekësisë në Shtetet e Bashkuara që rekomandon marrjen e lëngjeve në pak më pak se 3.2 kg për burrat dhe pak më shumë se 2 kg për gratë.

Megjithatë, Dr. Robert Eckel, president i kaluar i Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe president i mjekësisë dhe shkencës në Shoqatën Amerikane të Diabetit, sugjeroi që gjetjet duhet të interpretohen me kujdes. “Këto të dhëna në abstrakte janë interesante,” tha Eckel, por nuk janë dëshmi përfundimtare se pirja e më shumë ujë është mbrojtëse e shëndetit kardiovaskular. Gjetjet “po krijojnë vetëm hipoteza për të adresuar nëse marrja e më shumë lëngjeve do të zvogëlonte rrezikun për shëndetin e barkushes së majtë dhe cedimin e zemrës”, vuri në dukje ai, duke paralajmëruar se “shumë lëngje në pacientin e gabuar mund të jenë të dëmshëm”.

Dmitrieva dhe kolegët e saj u planifikuan të prezantonin gjetjet e tyre në takimin virtual vjetor të Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë, 27 deri në 30 gusht. Hulumtimet e paraqitura në takimet mjekësore duhet të shihen si paraprake derisa të botohen në një revistë të rishikuar nga kolegët.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë