Mbi 40 medikamente përdoren sot për trajtimin e diabetit. Është përtej qëllimit të këtij shkrimi për të rishikuar të gjitha këto barna. Në vend të kësaj, ne do të themi shkurtimisht klasat kryesore të barnave në dispozicion, mënyrën se si funksionojnë ato dhe do të paraqesim emrat e disa barnave në secilën klasë. Mjeku juaj do të vendosë nëse mjekimi është i duhuri për ju. Nëse po, ata do të vendosin se cilat barna specifike janë më të mira për të trajtuar diabetin tuaj.

Klasat e barnave të diabetit përfshijnë:

Sulfonilureat: Këto barna ulin glukozën në gjak duke bërë që pankreasi të lëshojë më shumë insulinë. Shembujt përfshijnë glimepiride (Amaryl®), glipizide (Glucotrol®) dhe gliburide (Micronase®, DiaBeta®).

Glinidet (të quajtura edhe meglitinide): Këto barna ulin glukozën në gjak duke bërë që pankreasi të lëshojë më shumë insulinë. Shembujt përfshijnë repaglinidin (Prandin®) dhe nateglinidin (Starlix®).

Biguanidet: Këto barna reduktojnë sasinë e glukozës që prodhon mëlçia. Gjithashtu përmirëson mënyrën se si funksionon insulina në trup dhe ngadalëson shndërrimin e karbohidrateve në sheqer. Metformina (Glucophage®) është shembulli.

Frenuesit e alfa-glukozidazës: Këto barna ulin glukozën në gjak duke vonuar ndarjen e karbohidrateve dhe duke reduktuar përthithjen e glukozës në zorrën e hollë. Një shembull është akarboza (Precose®).

Tiazolidinediones: Këto barna përmirësojnë mënyrën se si funksionon insulina në trup duke lejuar që më shumë glukozë të hyjë në muskuj, yndyrë dhe mëlçi. Shembujt përfshijnë pioglitazone (Actos®) dhe rosiglitazone (Avandia®).

Analogët e GLP-1 (të quajtur edhe mimetikë të inkretinës ose agonistë të receptorit të peptidit-1 të ngjashëm me glukagonin): Këto barna rrisin çlirimin e insulinës, reduktojnë çlirimin e glukozës nga mëlçia pas ngrënies dhe vonojnë zbrazjen e ushqimit nga stomaku. Shembujt përfshijnë exenatide (Byetta®), liraglutide (Victoza®), albiglutide (Tanzeum®), semaglutide (Rybelsus®) dhe dulaglutide (Trulicity®).

Frenuesit DPP-4 (të quajtur edhe frenuesit dipeptidyl peptidase-4): Këto barna ndihmojnë pankreasin tuaj të çlirojë më shumë insulinë pas ngrënies. Ato gjithashtu ulin sasinë e glukozës që çlirohet nga mëlçia. Shembujt përfshijnë alogliptinën (Nesina®), sitagliptinën (Januvia®), saxagliptinën (Onglyza®) dhe linagliptinën (Tradjenta®).

Frenuesit SGLT2 (të quajtur edhe frenuesit e bashkëtransportuesit të natriumit-glukozës 2): Këto barna punojnë në veshkat tuaja për të hequr glukozën në trupin tuaj përmes urinës. Shembujt përfshijnë canagliflozin (Invokana®), dapagliflozin (Farxiga®) dhe empagliflozin (Jardiance®).

Sekuestruesit e acidit biliar: Këto barna ulin kolesterolin dhe nivelet e sheqerit në gjak. Shembujt përfshijnë kolestipol (Colestid®), kolestiraminë (Questran®) dhe kolesevelam (Welchol®).

Agonist i dopaminës: Ky medikament ul sasinë e glukozës së çliruar nga mëlçia. Një shembull është bromokriptina (Cyclocet®).

Shumë medikamente të diabetit oral mund të përdoren në kombinim ose me insulinë për të arritur kontrollin më të mirë të glukozës në gjak. Disa nga medikamentet e mësipërme janë në dispozicion si një kombinim i dy ilaçeve në një pilulë të vetme. Të tjera janë të disponueshme si medikamente të injektueshme, për shembull, agonisti GLP-1 semaglutide (Ozempic®) dhe lixisenatide (Adlyxin®).

Gjithmonë merrni ilaçin tuaj saktësisht siç e përshkruan mjeku juaj. Diskutoni pyetjet dhe shqetësimet tuaja specifike me ta.