Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog
Shumica e njerëzve me gurë në veshka janë në gjendje t’i kalojnë ato vetë brenda 48 orëve duke pirë shumë lëngje. Ilaçet kundër dhimbjeve mund të lehtësojnë shqetësimin. Sa më i vogël të jetë guri, aq më shumë ka gjasa që ai të kalojë pa ndërhyrje. Faktorë të tjerë që ndikojnë në aftësinë për të kaluar një gur përfshijnë shtatzëninë, madhësinë e prostatës dhe madhësinë e pacientit. Gurët që janë 9 mm ose më të mëdhenj zakonisht nuk kalojnë vetë dhe kërkojnë ndërhyrje. Gurët me madhësi 5 mm kanë një shans 20% të kalojnë vetë, ndërsa 80% e gurëve me madhësi 4 mm kanë një shans të kalojnë pa trajtim.
Cili është trajtimi i gurëve që nuk kalojnë vetë?
Litotripsia është një procedurë që përdor valët e goditjes për të thyer një gur në veshka në copa më të vogla që mund të nxirren më lehtë nga trupi. Pajisja e përdorur për këtë procedurë quhet Litotripter. Gurët në veshka mund të hiqen edhe me kirurgji. Një nefrolitotomi perkutane është një procedurë në të cilën një gur në veshka hiqet përmes një prerje të vogël në lëkurë. Një gur në veshka mund të hiqet gjithashtu me një ureteroskop, një instrument që avancohet lart përmes uretrës dhe fshikëzës në ureter.
Si mund të parandalohen gurët në veshka?
Mënyra më e mirë për të shmangur gurët në veshka është të parandaloni shkakun më të zakonshëm – dehidratimin. Ju jeni të hidratuar mjaftueshëm kur urina juaj është e verdhë e lehtë. Shumica e njerëzve kërkojnë nga 8 deri në 10 gota ujë në ditë. Shkencëtarët po studiojnë lëngun e grejpfrutit dhe pije të tjera të pasura me acid citrik, të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin e llojit më të zakonshëm të gurëve në veshka.
Cilët janë faktorët e rrezikut që mund të kontrolloni?
Dieta është një faktor në disa raste të gurëve në veshka. Një dietolog mund të rekomandojë ushqime për të reduktuar rrezikun e gurëve në veshka. Sasi më të larta se sa rekomandohet e vitaminës D, vitaminës C, kripës, proteinave dhe ushqimeve që përmbajnë oksalate të larta (perime jeshile të errët) mund të rrisin rrezikun e formimit të gurëve. Ngrënia e një diete me pak proteina dhe me natrium të ulët me pak kalcium të mjaftueshëm ul mundësinë e zhvillimit të gurëve. Një dietë vegjetariane e ekuilibruar që përfshin bulmet mund t’i ofrojë trupit tuaj mbrojtjen më të mirë kundër gurëve në veshka.
Mësoni rreth faktorëve shtesë të rrezikut që mund të kontrolloni.
Pesha e tepërt është e lidhur me gurët në veshka. Në një studim, shtimi i peshës nga mosha e hershme e rritur lidhej me një rrezik të shtuar të formimit të gurëve. Faktorë të tjerë të lidhur me rrezikun e gurëve në veshka ishin rritja e perimetrit të belit dhe indeksi i lartë i masës trupore (BMI). Pasiviteti fizik mund të rrisë rrezikun. Disa medikamente si acetazolamide (Diamox) dhe indinavir (Crixivan) janë të lidhura me formimin e gurëve në veshka.