Çmimet Nobel, sa shumë burra fitues, nisin debatet/ Kush janë dy gratë e vetme që janë ende në garë për ‘Paqen’

burra.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Të tetë fituesit e Çmimeve Nobel në 2021 në mjekësi, kimi, fizikë dhe letërsi kanë qenë burra, duke ndezur përsëri një debat të përsëritur për diversitetin në çmimet shumë të lakmuara, veçanërisht ato në shkencë.

Ardem Patapoutian dhe David Julius morën Nobelin për mjekësi të hënën. Giorgio Parisi, Syukuro Manabe dhe Klaus Hasselmann fituan nobelin e fizikës për punën e tyre duke deshifruar klimën kaotike, ndërsa Benjamin List dhe David MacMillan morën çmimin e kimisë për zhvillimin e një mjeti për ndërtimin e molekulave.

Romancieri tanzanian Abdulrazak Gurnah, 72 vjeç, të mërkurën u bë shkrimtari i dytë me ngjyrë në Afrikën nën-Suhariane që ka fituar ndonjëherë Çmimin Nobel për Letërsinë. Përfituesi i fundit me ngjyrë i çmimit ishte Toni Morrison në 1993.

“Abdulrazak Gurnah plotëson të paktën një nga kriteret e një shkrimtari nga një rreth kulturor jo-tradicional-një jo-evropian me një prejardhje koloniale, por ai nuk është grua,” tha Anne-Marie Morhed, kreu i Shoqatës Suedeze të Akademikëve Femra.

“Dy çmime mbeten, Çmimi i Paqes dhe Çmimi i Ekonomisë. Komiteti Nobel (Norvegjez) … ende ka një shans për të nderuar një grua.”

Udhëheqësja e opozitës në Bjellorusi Sviatlana Tsikhanouskaya dhe Greta Thunberg janë të paktën dy gra që janë në garë kur të jepet Çmimi Nobel për Paqe në Norvegji të Premten.

Komiteti Norvegjez i Nobelit udhëhiqet nga një grua dhe shumica e anëtarëve janë gra. Edhe komiteti i mëparshëm: i udhëhequr nga një grua dhe me shumicën e grave në të.

Ka pasur gjithashtu një shtytje të vërtetë vitet e fundit për të mos i dhënë çmimin vetëm burrave të bardhë nga Amerika e Veriut dhe Evropa Perëndimore, siç ishte rasti në dekadat e mëparshme.

Në krahasim me dhjetëra laureatët e paqes me ngjyrë të Nobelit, nuk ka pasur asnjë fitues të zi për çmimet në mjekësi, kimi dhe fizikë, thekson profesori Ëinston Morgan, një toksikolog në Universitetin e Londrës Lindore.

“Për sa i përket hendekut midis popullsisë së botës dhe fituesve – hendeku më i madh është ai gjinor,” tha Morgan. “Numri i fituesve të çmimeve femra është vërtet, shumë i vogël.”

Kritikët, megjithatë, tregojnë për përbërjen e komiteteve të përzgjedhjes shkencore. Vetëm 25% e 50 profesorëve në komitetin e përzgjedhjes së mjekësisë janë gra.

Komiteti për Fizikën në Akademinë Mbretërore Suedeze të Shkencave përbëhet nga gjashtë anëtarë, nga të cilët një është një grua dhe dy anëtarë të zgjedhur, të dy burra. Komiteti i kimisë përbëhet nga gjashtë anëtarë, të gjithë meshkuj dhe dy anëtarë të zgjedhur, të dy gra.

(E.K/Faxweb.al)

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë