Washington Post fitoi Çmimin Pulitzer për Shërbimin Publik për raportimin mbi rrethimin e Kapitolit të SHBA-së të hënën, ndërsa Reuters fitoi në kategorinë e fotove të reportazhit për raportimin mbi pandeminë e virusit korona në Indi.

Gazetarëve ukrainas iu dha një mirënjohje speciale për mbulimin e pushtimit rus, njoftoi menaxherja e çmimit Pulitzer, Marjorie Miller.

Çmimet Pulitzer janë çmimet më prestigjioze që i jepen gazetarisë amerikane që nga viti 1917.

Ato u krijuan me vullnetin e botuesit të gazetës Joseph Pulitzer, i cili vdiq në 1911.

Çmimi i këtij viti shkoi për Washington Post për “një rrëfim bindshëm dhe të gjallë të sulmit në Uashington më 6 janar 2021, duke i ofruar publikut një kuptim të plotë dhe të palëkundur të një prej ditëve më të errëta në vend,” tha Miller.

Një ekip fotografësh të Getty Images fituan çmimin Pulitzer për fotografimin e lajmeve të fundit nga dita kur mbështetësit e ish-presidentit amerikan Donald Trump ndërprenë numërimin e votave elektorale në Kongres, ku do të shpallej zyrtarisht fitorja e Joe Biden në zgjedhjet presidenciale.

Çmimi Pulitzer për fotografinë e reportazhit i shkoi një ekipi fotografësh të Reuters, duke përfshirë Danish Siddiqui, i cili u vra korrikun e kaluar gjatë pas konfliktit në Afganistan, për raportimin për të vdekurit në pandeminë e virusit korona në Indi.

Reuters fitoi për shkak të “fotove të të vdekurve nga COVID-19 në Indi, të cilat balancojnë intimitetin dhe shkatërrimin,” tha Miller.

Miami Herald fitoi në kategorinë e lajmeve të fundit për raportimin mbi shembjen e një ndërtese shumëkatëshe që vrau 98 njerëz, ndërsa New York Times fitoi tre çmime Pulitzer.

Gazetarja e New York Times, Andrea Elliott fitoi çmimin Pulitzer për librin e saj “Fëmija i padukshëm: Varfëria, Mbijetesa dhe Shpresa në qytetin amerikan”.