A ekziston rreziku i inflamacionit të zemrës (miokarditi ose perikarditi) nga vaksinat kundër COVID-19?

Globalisht, vaksinat mRNA si Pfizer dhe Moderna janë përdorur për të mbrojtur miliona njerëz kundër COVID-19. Një sasi e konsiderueshme e të dhënave disponohen si nga provat klinike ashtu edhe nga programet e mbikëqyrjes së vendit mbi efikasitetin dhe sigurinë e tyre. Pas vaksinimit priten disa efekte anësore të lehta: këto janë një shenjë normale që trupi po zhvillon mbrojtje.

Ka pasur raportime për raste shumë të rralla të miokarditit (inflamacion i muskulit të zemrës) dhe perikarditit (inflamacion i membranës që rrethon zemrën) pas dozës së dytë të vaksinave mRNA COVID-19. Miokarditi dhe perikarditi mund të shkaktohen nga shumë faktorë, duke përfshirë infeksionet, viruset, ilaçet dhe faktorët mjedisorë. Të dhënat e disponueshme aktualisht sugjerojnë se ekziston gjithashtu një lidhje e mundshme midis këtyre simptomave dhe vaksinave të mRNA. Hulumtimet janë duke u zhvilluar për të kuptuar më shumë.

Rastet janë raportuar kryesisht te meshkujt e rinj të moshës 12 – 29 vjeç (40.6 raste të miokarditit për një milion doza të sekondës) krahasuar me femrat e së njëjtës grupmoshë (4.2 raste për milion doza të sekondës).

Simptomat e miokarditit dhe perikarditit janë përgjithësisht të lehta. Trajtimi i shpejtë me ilaçe dhe pushim mund të ndihmojë në shmangien e dëmtimit afatgjatë të zemrës dhe vdekjes. Nëse përjetoni dhimbje të reja dhe të vazhdueshme në gjoks, gulçim ose keni rrahje zemre të forta ose të forta brenda pak ditësh pas vaksinimit, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Përfitimet e këtyre vaksinave tejkalojnë shumë rrezikun e miokarditit dhe perikarditit duke parandaluar vdekjet dhe shtrimet në spital për shkak të COVID-19. 

Shoqata Together for Life, për të rritur ndërgjegjësimin ndaj vaksinimit për COVID-19, në kuadër të fushatës “Le të flasim për vaksinat”, mbështetur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në Shqipëri – WHO Albania.