Në Shtetet e Bashkuara, në veçanti, është zhvilluar një protokoll specifik “natyral” i cili mendohet se ndihmon për ta bërë Covid-19 pak më pak agresiv.

“Krijuesi” i tij është Camillo Ricordi, një shkencëtar italian i cili punon në Universitetin e Miamit dhe një nga ekspertët kryesorë në botë për diabetin, transplantet e qelizave dhe mjekësinë rigjeneruese. Ai është i njëjti shkencëtar që po kryen studime të qelizave burimore kundër Covid-19 me rezultate premtuese, të paktën sipas botimeve më të fundit shkencore.

Qasja e Ricordi bazohet në substanca të mbrojtura natyrore të zgjedhura si Omega3, vitamina D, polifenole dhe aktivizues të sirtuinave, proteinat që “ndezin” gjenet e përfshira në mbrojtjen nga plakja dhe të cilat gjithashtu po shfaqen si faktorë mbrojtës për të ndihmuar në krijimin e popullsia rezistente ndaj formave më të rënda të Covid-19.

“Ne kemi nisur një studim shumë të rëndësishëm: ekziston një faqe me qasje të hapur të quajtur https://fit4pandemic.com/, ku shpjegohet me detaje se cila është strategjia që unë ndjek personalisht dhe të cilën unë u rekomandoj familjes, miqve dhe të gjithë punonjësve të vijës së parë”. Thotë Ricordi. “Protokolli në thelb parashikon marrjen e substancave” natyrore “, aktivizuesve të sirtuins, polifenoleve dhe omega 3, vitaminës D, vitaminës C dhe substancave të tjera mbrojtëse që mund të ndihmojnë në shmangien e reaksioneve hiperinflamatore dhe hiperimune që karakterizojnë format më të rënda të Covid -19 ”, shton ai.

Ndërsa çdo familje mund të përfshijë lehtësisht një punë rutine pranë ose në vend të divanit para televizorit, ndryshimi i dietës është i vështirë dhe i ndërlikuar. Prandaj del ideja e një protokolli ad hoc për të integruar këto mangësi në një mënyrë të ekuilibruar. Në zemër të protokollit të Ricordi-t janë “aktivizuesit e sirtuins”, një klasë e proteinave të pranishme natyrshëm në trupin tonë që rregullojnë rrugët e rëndësishme metabolike dhe përfshihen, ndër të tjera, në plakjen dhe stresin. Studime të shumta të botuara sugjerojnë që sirtuinat mund të përmirësojnë shumë gjendjen e shëndetit të njeriut.

“Çuditërisht, studimet kërkimore po zbulojnë se si këto substanca mund të kenë një efekt mbrojtës anti-viral, duke përfshirë patologjitë e lidhura me koronavirusët, siç është Covid-19. Polifenolët dhe aktivizuesit e sirtuins në fakt po dëshmojnë se janë mbrojtës dhe kontribuojnë në parandalimin e stuhisë së citokinës që karakterizon infeksionet më serioze “, nënvizon Ricordi. Në këtë drejtim, disa grupe ndërkombëtare janë duke studiuar Sirt500, një kombinim i ri i faktorëve mbrojtës të aftë për të stimuluar prodhimin natyror të sirtuins, me qëllim kompensimin dhe forcimin e një mekanizmi që është tashmë i pranishëm në trup, por që zvogëlohet në efektivitet me përparimi i moshës.

Efektet e dobishme janë duke u studiuar edhe sot. Në fakt, një seri provash janë duke u zhvilluar me Universitetin e Miamit mbi disa veti të Sirt500 në lidhje me stimulimin e ishujve pankreatik për të provuar efektivitetin e tij në diabet. Nga ana tjetër, Universiteti La Sapienza i Romës po eksperimenton me Sirt500 në virusin e gripit dhe në Sars-CoV-2. Për më tepër, Instituti San Raffaele po eksperimenton me përbërjen mbi replikimin neuronal në mënyrë që të provojë efektivitetin e tij në Alzheimer dhe Parkinson. Prandaj do të duket se shumë efekte të tjera të dobishme mund të dalin nga një kombinim i molekulave të lindura si anti-plakje.

“Ndërsa vetëm studime rigoroze të kontrolluara shkencore do të jenë në gjendje të përcaktojnë me siguri vlefshmërinë e këtij protokolli, shumë prej nesh tashmë e ndjekin atë si një strategji parandaluese të mendjes së përbashkët e mbështetur nga disa studime paraklinike. Në prani të një pandemie, shumë nuk mendojnë se mund të presin me vite për rezultatet e një verifikimi rigoroz që mund të dalë nga studime shumëvjeçare në shkallë të gjerë “, përfundon Ricordi.

(E.H/Faxweb.al)

/faxweb