Pfizer nuk i ka dorëzuar ende Bashkimit Evropian gati 10 milion doza të vaksinës COVID-19 të planifikuara për në dhjetor, thanë zyrtarët evropianë, gati 30 përqind më pak se sa duhej të mbërrinin.

Nga mesi i javës së kaluar, Pfizer kishte shpërndarë 23 milion doza të vaksinës që kishte zhvilluar me kompaninë gjermane BioNTech në Bashkimin Evropian, tha një zyrtar evropian i përfshirë drejtpërdrejt në negociata me kompaninë amerikane.

Kjo është pothuajse 10 milion doza më pak sesa kompania premtoi të japë deri në mes të shkurtit, tha një zyrtar tjetër i cili gjithashtu është i përfshirë në negociata.

Pfizer nuk pranoi të komentonte mbi informacionin, duke shpjeguar se ishte një sekret tregtar.

Komisioni Evropian gjithashtu nuk pranoi të komentonte.

Zyrtarët evropianë thanë se Pfizer kishte premtuar të shpërndante 3.5 milion doza të vaksinës shtatë ditë pas fillimit të janarit, ose një total prej 21 milion dozash nga mesi i shkurtit.

Vonesa e dorëzimit

Në mes të janarit, kishte një vonesë të përkohshme në dorëzim, e cila u zgjidh kryesisht. Por shumë nga dozat që duhej të mbërrinin në dhjetor nuk kanë mbërritur ende, thanë zyrtarët evropianë.

Vaksinat Pfizer dhe BioNTech u miratuan për përdorim në Bashkimin Evropian në 21 dhjetor.

Ditën tjetër, BioNTech tha se do t’i jepte BE-së 12.5 milion doza në fund të muajit.

Vetëm gati dy milion u dorëzuan, sipas Reuters.

Eshtë një deficit prej gati 30 përqind të shumës totale të premtuar për periudhën nga dhjetori deri në mes të shkurtit.

Një zyrtar evropian tha se kompania kishte premtuar të dorëzonte dozat e vonuara deri në fund të marsit.

Dy kontrata

BE ka dy kontrata me Pfizer për të shpërndarë 600 milion doza të vaksinës.

Sidoqoftë, Komisioni Evropian ka miratuar të gjitha kërkesat për të eksportuar vaksinën kundër COVID-19, kryesisht nga Pfizer.

Nga 30 janar deri më 16 shkurt, 57 kërkesa u miratuan për eksporte në 24 vende, duke përfshirë Britaninë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, tha të mërkurën një zëdhënëse e Komisionit.

Para vendosjes së monitorimit, BE eksportoi miliona doza të vaksinës në Izrael, Britani dhe Kanada, ndër të tjera, kryesisht Pfizer, sipas shifrave të doganave të përmendura në një dokument të BE-së ku kishte qasje Reuters.

Izraeli vaksinoi më shumë se 75 përqind të popullsisë me dozën e parë, Emiratet e Bashkuara Arabe gati 50 përqind dhe Britania më shumë se 20 përqind, sipas botimit “Bota jonë në të dhëna” nga Universiteti i Oksfordit.

Shtetet anëtare të BE vaksinuan mesatarisht vetëm rreth 5 përqind të popullsisë, sipas të njëjtit burim.