Kancelarja gjermane Angela Merkel tha të hënën se përparimi i pritur në marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Turqisë nuk ishte arritur në periudhën e mëparshme.

Duke iu drejtuar presidencës gjermane të BE, ajo tha se kishte pasur një numër sfidash dhe pengesash në marrëdhëniet me Turqinë që nga samiti i BE në tetor.

“Për fat të keq, progresi i pritur nuk është arritur në marrëdhëniet me Turqinë,” tha Merkel.

Ajo vuri në dukje se çështja e Turqisë do të jetë në axhendën e samitit të ardhshëm të BE në dhjetor.

Unioni do të vendosë gjithashtu për të ardhmen e marrëdhënieve me Turqinë në takimin e udhëheqësve në 10 dhe 11 dhjetor.

Të gjitha opsionet janë përgatitur dhe janë në tryezë.

Pritet vendimi i udhëheqësit të BE i cili do të bazohet kryesisht në veprimet dhe mesazhet e Turqisë, “tha zëdhënësi i BE, Peter Stano.

Stano tha se, sipas detyrës që ai mori nga udhëheqësi i BE, Shërbimi i Jashtëm i BE shqyrtoi planet për disa opsione, të cilat përfshijnë një “agjendë pozitive” dhe organizimin e një konference mbi situatën në rajonin e Mesdheut Lindor.

BE thotë se po përpiqet të “japë një shans” për dialog me Turqinë, por gjithashtu thotë se ka “zhgënjim në rritje për sjelljen turke”.

Ministri i Jashtëm i BE, Joseph Borrell njoftoi këtë verë se nëse nuk ka përparim në bisedimet me Turqinë, BE do të konsiderojë masa shtrënguese shtesë kundër Ankarasë.

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re