Danimarka, ushtarë në kufi me Gjermaninë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Danimarka ka vendosur ushtarë në kufirin me Gjermaninë, me qëllimin të përforcohen në këtë mënyrë kontrollet e policisë në afërsi të landit gjerman Schleseig-Holsteinit.
Masa të tilla janë ndërmarrë që prej janarit të vitit 2016, kur drejt veriut të Europës, e sidomos Gjermanisë, vërshuan qindra e mijëra refugjatë.
Por, ndërsa situata është qetësuar me kohë dhe fluksi i të ardhurve u ndërpre pas mbylljes së rrugës ballkanike, danezët jo vetëm nuk i zbusin kontrollet, por dërgojnë në linjën e tyre kufitare ushtarë të rinj. Në fillim të javës ishte Brukseli, ai që propozoi një zgjerim të kontrolleve të deritanishme të përkohshme në kufijtë e brendshëm të bllokut. Autoritetet në Danimarkë thonë se trupat shtesë do të veprojnë në sfond dhe nuk do të marrin pjesë drejtpërdrejt në kontrollin e makinave.
Roli i tyre kryesor është të ndihmojnë të transportohen të dyshuarit dhe të ushtrojnë detyra vëzhguese. Dislokimi do të zgjasë fillimisht 3 muaj. Kontollet kufitare në Gjermani, Austri, Danimarkë dhe Norvegji janë planifikuar të mbarojnë në nëntor, me një limit dyvjeçar për vendet e “Schengen”-it.
Në qoftë se do të pranohet plani i ri i Komisionit nga qeveritë e vendeve të BE-së, këto 4 vende mund t’i mbajnë kontrollet kufitare edhe për një tjetër vit, në qoftë se mund t’i justifikojnë ato me çështje të sigurisë. Komisioneri për Çështjet e Brendshme, Dimitris Avramopoulos deklaroi se kërcënimi i zbehur i emigrantëve që vijnë nga Greqia dhe Ballkani Lindor nuk është më një arsye e mjaftueshme për kontrollet kufitare.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë