Pasi të mbarojnë konventat presidenciale, dita tjetër kryesore në fushatën në garë për zyrën e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës është 29 shtatori, dita kur do të mbahet debati i parë i kandidatëve presidencialë.

“Unë mendoj se mund të presim të shohim një debat të nxehtë midis dy kandidatëve presidencialë,” tha Jennifer Marcieca, një profesore e komunikimit në Universitetin e Teksasit A&M, duke shtuar se të dy kandidatët janë luftëtarë.

I njëjti format që nga viti 1960

Marcieca thotë se njoftimet për stilin e debatit të Trump mund të gjenden në mënyrën se si ai e përshkroi fushatën e tij në 2016, si një “kundërsulm”.

“Ai rregullisht përdor sulmin e tij ad hominem, duke sulmuar njerëzit në vend të argumenteve të tyre. Dhe ai nuk ka turp ta bëjë këtë, duke tallur njerëzit dhe duke u tallur me ta gjatë debatit. Ai e bëri këtë në 2016,” tha Mercieca, duke shtuar se historia e debatit të Biden tregon se ai do të mbajë pozicionet e tij.

“Ajo që pamë në 2012 në debatin e tij ishte e ngjashme me stilin e Trump. Biden u tall me kundërshtarët e tij në një farë mënyre. Ai qeshi me ta, ju e dini, në një farë mënyre,” tha Mercieca.

Ajo thotë se nuk mendon se Biden do të shkojë në ekstreme, siç bën Trump në aspektin e talljes ose kërcënimit të kundërshtarëve të tij, por ai beson se ai është i aftë të mbajë pozicionin e tij dhe të mos lejojë veten të kompleksohet.

Që nga debati i parë presidencial në 1960 dhe pas rifillimit të tyre në 1976, formati përgjithësisht ka mbetur i njëjtë – kandidatët u përgjigjen pyetjeve të moderatorëve të debatit.

“Ajo që është, në fakt, ngjan me një konferencë e përbashkët shtypi që ata ndajnë. Një konferencë shtypi me përgjigje të shkurtra, pas së cilave qëndrojnë mesazhet e tyre,” tha John Koch, drejtor i debatit në Universitetin Vanderbilt.

 “Debatet nuk ndryshojnë mendime”

Koch sugjeroi një format tjetër, i cili do të përfshinte ekspertë që bënin pyetje, në vend të një moderatori, dhe vëzhgonin kandidatët se si ata e trajtojnë temën.

Në vitin 2016, rreth 84 milion amerikanë ndoqën debatin e parë midis të nominuarit republikannë atë kohë, Donald Trump dhe të nominuarës demokratike Hillary Clinton.

Interesi i madh për zgjedhjet e vitit 2020 mund të vendosë një rekord të ri, por nëse do të ndryshojë qëndrimet e votuesve është e diskutueshme.

Ai shtoi se nuk ka shumë prova që debatet presidenciale ndryshojnë vetëm mendimet.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re