Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) raporton se ilaçet Remdesivir, Hidroksiklorokinë, Lopinavir / Ritonavir dhe produktet e Interferonit, japin pak ose aspak rezultate në luftën kundër COVID-19.

Një studim ilaçesh u krye në më shumë se 30 vende dhe bazuar në një studim të efekteve të terapisë në vdekshmërinë e përgjithshme, fillimin e ventilimit dhe kohëzgjatjen e qëndrimit në spital në pacientët e shtruar aty, tregoi se këto barna kishin pak ose aspak rezultate në trajtimin e pacientëve me COVID-19.

Remdesivir, një ilaç i zhvilluar nga kompania farmaceutike amerikane Gilead Sciences, ishte një nga ilaçet më të hershme në trajtimin e sëmundjes COVID-19.

Ky medikament kryesisht ka për qëllim trajtimin e hepatitit C dhe virusit sincital të frymëmarrjes, ndërkohë që është studiuar dhe efekti i tij në trajtimin e Ebola-s, por dhe në atë rast nuk ka treguar efikasitet.

“Ne të gjithë do të donim që quhet ai të quhej një ‘plumb magjik’- një ilaç që tashmë ekziston, që do i sigurt dhe efektiv. Për fat të keq, ky hulumtim sugjeron që përdorimet e Remdesivir-it kurrë nuk kanë qenë të rilla,” u tha Departamenti i Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë nga Universiteti Georgetown.

Gjithsesi, këto rezultate duhet të kalojnë kontrolle shtesë të ekspertëve.

Brenga e Gelead-it

Një provë e rastësishme e këtyre barnave u krye në 405 spitale në 30 vende dhe përfshiu 11,266 pacientë.

Përafërsisht 2,750 njerëz morën Remdesivir, 954 Hidroksiklorokinë, 1,411 Lopinavir, 651 Interferon plus Lopinavir, vetëm 1,412 Interferon dhe 4,088 nuk morën asnjë nga ilaçet e studimit.

Gilead ka shprehur shqetësimin se “të dhënat nuk janë analizuar në detaje” dhe pretendon se “asnjë përfundim objektiv nuk mund të nxirret mbi efektivitetin e Remdesivir-it”.

Në fillim të këtij muaji, të dhënat nga studimi i SHBA mbi Remdesivir-in nga Gilead, treguan se trajtimi me këtë ilaç ulet koha e rikuperimit të pacientëve me COVID-19 me pesë ditë krahasuar me pacientët që morën një placebo në një studim që përfshinte 1,062 subjekte.

“Të dhënat në zhvillim (e OBSH-së) duken jo konsistente sepse rrjedhin nga studime të shumta të rastësishme, më të vogla, të kontrolluara, të botuara në revista të vlerësuara nga kolegët, të cilët konfirmojnë përfitimin klinik të Remdesivir-it”, tha Gilead për Reuters.

Përdorimi i Remdesivir-it u aprovua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA në 1 maj dhe ilaçi ka marrë miratimin rregullator në disa vende të tjera.

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re