Andres Tegnell, deri para dhjetë muajsh një zyrtar anonim 64-vjeçar i shëndetit publik suedez, pak i njohur në vendlindjen e tij, e lëre më jashtë vendit, është sot një njeri i famshëm global.

Një kërkim për emrin e tij në Google jep 2.5 milion rezultate, pothuajse gjashtë herë. Deklaratat dhe lëvizjet e Tegnell-it janë ndjekur nga afër që nga marsi i këtij viti, kur u bë e qartë se Suedia po ndiqte tjetër rrugë epidemiologjike, pasi ndryshe nga pjesa tjetër e Evropës, ajo nuk kishte ndërmend të fuste një bllokim ose ndonjë masë më të rreptë nën koronavirusin.

Në sytë e mbështetësve të tij, kryesisht kundërshtarë të bllokimit, Tegnell u bë një hero dhe Suedia “i vetmi oaz i lirisë” në Evropë, ndërsa pala tjetër e akuzoi atë për eksperimente me shëndetin e bashkatdhetarëve të tij dhe përhapjen e keqkuptimeve të rrezikshme. Edhe pse ai nuk do ta pranojnë këtë edhe sot, korrespondenca e tij me kolegët zbulon se ai flirtoi me të vërtetë me imunitet kolektiv dhe “përhapjen kontrolluar” e infeksionit përmes popullsisë.

Ndërkohë, kur doli që COVID-19 nuk ishte një virus i padëmshëm dhe se pasojat e tij nuk ishin të papërfillshme, siç besuan shumë të tjerë përveç Tegnell-it në janar dhe shkurt, epidemiologu kryesor suedez hoqi dorë nga idetë e gabuara fillestare, por vazhdoi të përhapte njoftime dhe mesazhe optimiste, të cilat shpesh nuk kishin asnjë terren në realitet.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që grafikë janë shfaqur në rrjetet sociale këto ditë, ilustrime që ndjekin zhvillimin e infeksionit në Suedi dhe Norvegji dhe që krahasohen me deklaratat e zgjedhura të Tegnell-it nga marsi deri më sot, të cilat më së shumti u humbën për shkak të situatës aktuale.

Kështu që Tegnell u kthye në mes të tetorit, ndërsa situata në Suedi ishte relativisht e mirë, por pjesa tjetër e Evropës kishte një rritje dramatike të infeksionit, e tha që Suedia nuk do të kishte një valë të dytë. Edhe atëherë, ishte e qartë se ndryshimi i vetëm ishte se Suedia do të hynte në valën e dytë disa javë më vonë se vendet e tjera.

Një histori e veçantë janë shpresat e Tegnell-it për imunitet kolektiv, i cili sigurisht nuk është i pakuptimtë, por thjesht nuk ndodhi në këtë pandemi, pavarësisht se u njoftua nga ky epidemiolog suedez gjatë gjithë pranverës.

loading...