Media franceze ka zbuluar se Nicolas Sarkozy, ish-presidenti i Francës (2007-12), mori vaksinën kundër COVID-19 përsëri në janar, megjithëse sipas kalendarit të autoriteteve shëndetësore, vetëm shtetasi tmbi 75 vjeç, personel mjekësor dhe njerëz mbi 65 vjeç por me patologji të rënda, duhet të vaksinohen deri në mars.

Ish-presidenti Sarkozy është 66 vjeç. Pyetja është nëse e ka marrë vaksinën jashtë linjës? Të gjitha mediat raportuan përgjigjen e dhënë nga ministri i Shëndetësisë në konferencën për shtyp: “Për Nicolas Sarkozy, si për çdo shtetas tjetër francez, zbatohet parimi i së drejtës së sekretit mjekësor. Kështu që nuk më takon të di nëse ai është vaksinuar përtej linjës. Ne të gjithë duhet të ndjekim rregullat … Pa koment, pra”

Radio publike France Info atëherë njoftoi se Sarkozy, përkundër moshës së tij, mori një injeksion bazuar në recetën e mjekut, për shkak të, siç u tha, “patologji me rrezik të lartë”, detajet e së cilës nuk ishin specifikuar.

Sidoqoftë, ky informacion i shkurtër nuk qetësoi pakënaqësinë e qytetarëve midis moshës 65 dhe 74 vjeç, të cilët u vunë në listën e pritjes edhe pse kanë probleme serioze shëndetësore, siç është diabeti – siç raportohet nga një raport i transmetuar në France Info.

Gjithçka që lidhet me temën e vaksinave duket të jetë e ndërlikuar. Nuk ka vaksinë të mjaftueshme. Furnizuesit kryesorë, me të cilët Bashkimi Evropian ka nënshkruar kontrata, janë vonuar me dërgesat.

L’Humanité e Parisit botoi një tekst me titull: “Kur industria farmaceutike dikton kushtet e saj në BE”. Ashtu si mediat e tjera, L’Humanité i kushton hapësirë ​​çështjes së kontratave akoma sekrete për blerjen e vaksinave që Komisioni Evropian përfundoi me grupe farmaceutike, duke paguar gjithçka me paratë e taksapaguesve.

“Marrëveshjet që BE ka nënshkruar me grupet farmaceutike tregojnë se si Unioni u është nënshtruar dëshirave dhe censurës së kompanive farmaceutike, duke u kujdesur, mbi të gjitha, se si të zvogëlojnë rrezikun për veten e tyre dhe të rrisin fitimet,” thotë L’Humanité.

Gazeta raporton se deri më tani vetëm tre nga tetë kontratat janë në dispozicion të publikut. “Moderna dhe Pfizer-BioNTech, dy prodhuesit e vaksinave që dolën për herë të parë në treg dhe që janë shumë më të kushtueshëm se të tjerët, ende refuzojnë të zbulojnë edhe detajet më të vogla nga kontratat e tyre me BE.”

Por, edhe ato kontrata që janë në dispozicion të publikut kanë pasazhe të shumta (dhe ato më të rëndësishmet) të mbushura me stilolapsin e një censori. “Çmimi i lëndëve të para dhe vetë vaksina, organizimi i zinxhirit të prodhimit, afatet e dorëzimit … Në tre kontrata të botuara, të gjitha pjesët më të rëndësishme në lidhje me fitimin dhe mbrojtjen e monopolit të industrisë farmaceutike janë censuruar,” shkruan L ‘ Humanité.

Megjithëse BE ka investuar më shumë se dy miliardë e gjysmë euro nga paratë e qytetarëve të saj në kërkimin e këtyre kompanive farmaceutike, pas shpikjes së vaksinave – nuk kishte ndarje të së drejtës për të përfituar nga patentat. Vaksinat janë bërë pronë ekskluzive e grupeve private farmaceutike.

“Marrëveshjet që këto shumëkombëshe nënshkruan në Bruksel janë shumë më të qarta kur bëhet fjalë për atë se kush është përgjegjës në rast se vaksinat shkaktojnë efekte anësore – shtetet janë përgjegjëse,” thotë L’Humanité.

Gazeta raporton gjithashtu se eurodeputetët kanë pyetur në lidhje me kushtet në të cilat u zhvilluan negociatat për blerjen e vaksinave dhe kujton se “BE ka përfshirë Richard Bergstrom, ish-shefi i lobit më të madh farmaceutik të Evropës, Federata Evropiane e Farmaceutikës, në ekipi negociator me shumëkombëshe farmaceutike.

“Organizata jo-qeveritare Observatori Evropian i Korporatave (CEO) arriti të bindë ndërmjetësuesen evropiane të të Drejtave të Njeriut Emily O’Reilly, e ngarkuar me kontrollin e institucioneve evropiane, të hapë një hetim për ‘mungesën e transparencës’ në lidhje me blerjen e vaksinave,” tha L’Humanité, duke shtuar se, tani për tani, nuk ka pasur rezultate nga ky hetim.

Kjo çështje në lidhje me negociatat e Komisionit Evropian me grupet farmaceutike është vazhdim i një çështjeje tjetër “thjesht” franceze. Të gjitha mediat franceze raportuan zbulimin e së përjavshmes satirike Le Canard encaïné dhe portalit Politico se Ministria e Shëndetësisë nënshkroi një kontratë me kabinetin privat amerikan të këshillimit McKinsey në fund të vitit të kaluar, të cilin qeveria ia besoi për të organizuar një fushatë vaksinimi në Francë.

Doli se ekspertët e kabinetit amerikan bënë gabime serioze në organizimin e mbështetjes logjistike, ndërsa nga ana tjetër, kryetarët e komunave dhe autoritetet lokale pyesnin pse ishin përjashtuar nga organizimi i një ndërmarrje kaq të rëndësishme.

“Çdo ditë në orën 17:00, zyrtarë të lartë të Ministrisë së Shëndetësisë marrin pjesë në një nga takimet e shumta të organizuara çdo ditë nga mbikëqyrësi i fushatës së vaksinimit. Ai takim mbahet përmes aplikacionit Zoom. Takimi nuk drejtohet nga një zyrtar shtetëror, por nga disa këshilltarë nga kabineti McKinsey & Company”, përshkroi portali Politiko funksionimin e autoriteteve shëndetësore gjatë fushatës së vaksinimit në Francë.

Në fund të fundit, Le Monde njoftoi se ishte kabineti i McKinsey që “redaktoi programin e Emmanuel Macron gjatë fushatës zgjedhore presidenciale” dhe se ai “ndërhyri në një numër çështjesh të ndjeshme”.

Le Monde raporton se kabineti i McKinsey ka ndjekur presidentin Macron që nga viti 2007, se këshilltarët e kabinetit kanë ndërhyrë në një numër çështjesh të ndjeshme të reformës dhe se zgjedhja e Macron për president ka përfshirë njerëz që dikur kanë punuar në kabinetin e McKinsey

Lajmi që mbërriti bëri pak më të qartë se cili është profili këshillues kur bëhet fjalë për kabinetin e McKinsey. Të gjitha agjencitë raportuan se McKinsey pranoi vendimin e gjykatës amerikane për të paguar 573 milion dollarë në buxhetet e 45 shteteve amerikane për shkak të rolit në të ashtuquajturën “krizë opiumi”. Kabineti i McKinsey akuzohet se ka ndihmuar Purdue Pharma dhe Johnson & Johnson të shesin ilaçe kundër dhimbjeve më të rrezikshme me këshillat e tyre, duke injoruar faktin se ata krijojnë varësi. Opiumet shiten në SHBA me recetë ose ilegalisht, pothuajse pa kontroll të qeverisë. Gjykata vlerëson se më shumë se 232,000 njerëz vdiqën si rezultat i marrjes së tyre.

Përveç gjithë kësaj, e përditshmja lokale L’Alsace sjell lajme nga aeroportet ndërkombëtare në Francë, ku policia theu rrjetin e rishitësve të testeve false PCR, lejeve të rreme të udhëtimit dhe madje vaksinave të rreme.