Dhimbja e shpinës është jashtëzakonisht e zakonshme. Në fakt, 80% e njerëzve do të kenë dhimbje të konsiderueshme në shpinë në një moment të jetës. Simptomat e dhimbjes së shpinës ndryshojnë nga personi në person. Ata mund të jenë të mprehtë ose të shurdhër, të qëndrueshëm ose të shkurtër. Te thenat në lidhje me dhimbjen e shpinës janë gjithashtu të zakonshme.

Njihuni me faktet dhe mitet rreth saj

Thuhet: Gjithmonë uluni drejt.

Ne e dimë që zhytja në karrige është e keqe për shpinën tuaj. Sidoqoftë, edhe ulur shumë drejt akoma mund të irritojë shpinën. Për lehtësimin e dhimbjes së shpinës nga ulja e zgjatur, me ndërprerje përpiquni të mbështeteni përsëri në karrigen tuaj me këmbët në dysheme me një kthesë të lehtë në pjesën e pasme të shpinës. Gjithashtu, qëndroni për një pjesë të ditës kur është e mundur (për shembull, ndërsa jeni në telefon ose lexoni).

Thuhet: Mos ngrini objekte të rënda.

Kur ngrini, është më e rëndësishmja mënyra e ngritjes, jo vetëm pesha që po ngrini. Kur ngrini, përpiquni të jeni sa më afër objektit, duke u ulur për të bërë ngritjen. Përdorni këmbët për t’u ngritur. Mos e rrotulloni trupin tuaj ose mos u përkulni gjatë ngritjes, por kini kujdes, mos u përpiqni të ngrini peshë të rëndë përtej aftësive tuaja.

Thuhet: Pushimi në shtrat është gjithmonë më i miri.

Pjesa tjetër e shtratit mund të ndihmojë një tendosje akute të shpinës me pakesim te dëmtimit. Por nuk është e vërtetë që duhet të qëndroni në shtrat. Ndonjëherë qëndrimi i palëvizshëm në shtrat mund të bëjë që dhimbja e shpinës të përkeqësohet. Pushimi i rreptë i shtratit dikur ishte këshillë e zakonshme mjekësore për dhimbjen e shpinës. Por mjekët sot ka më shumë të ngjarë të rekomandojnë një aktivitet të moderuar ndërsa shëroheni.

Thuhet: Dhimbja shkaktohet nga lëndimi.

Sigurisht, nëse ngrini objekte të rënda në punë në mënyrë rutinë, ka më shumë të ngjarë të keni dhimbje shpine. Qëndrimi dhe pesha e gjërave që mbani me siguri mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë dhimbjen tuaj. Por njerezit me punë ulur në të vërtetë janë më të prirur ndaj lëndimeve në disk se sa ata që janë mesatarisht aktivë në punë. Dhe deri në 85% të njerëzve që kanë dhimbje shpine nuk mund të kujtojnë një moment specifik kur ka ndodhur. Kjo sugjeron që shumë gjëra të tjera ka më shumë të ngjarë të shkaktojnë dhimbje shpine sesa lëndime, të tilla si degjenerimi i diskut, infeksionet dhe gjendjet e trashëguara, të tilla si spondiliti ankilozues.

E vërtetë: Sa më shumë peshon , më shumë dhimbje ke.

Mbajtja e trupit është e dobishme në parandalimin dhe zbutjen e dhimbjeve të shpinës. Dhimbja e shpinës është më e zakonshme tek ata që kane peshe të papërshtatshme ose mbipeshë. Ata që ushtrojnë vetëm me ndërprerje (ushtrimet e fundjavës) janë në rrezik të rritur për dëmtime të shpinës.

Thuhet: I dobët do të thotë pa dhimbje.

Njerëzit që janë shumë të dobët mund të jenë gjithashtu të rrezikuar nga dhimbja e shpinës, veçanërisht ata me çrregullime të të ngrënit dhe osteoporozë.

Thuhet: Ushtrimi është i keq për dhimbjen e shpinës.

Ushtrimet e rregullta janë shumë të mira për parandalimin e dhimbjeve të shpinës. Në të vërtetë, për ata me një dëmtim akut të shpinës, ndonjëherë rekomandohet një program ushtrimesh i butë i drejtuar. Kjo shpesh fillon me ushtrime të buta që gradualisht rriten në intensitet.

E vërtetë: Kujdesi kiropraktik mund të ndihmojë.

Disa pacientë thonë se manipulimi kurrizor dhe masazhi mund të ndihmojë për dhimbjen e tyre në pjesën e poshtme të shpinës, ndërsa të tjerët mund të marrin pak ose aspak lehtësim të dhimbjes.

E vërtetë: Akupunktura mund të lehtësojë dhimbjen.

Akupunktura mund të jetë e dobishme për lehtësimin e shumë llojeve të dhimbjeve të shpinës që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera. Yoga, relaksimi progresiv dhe terapia njohëse e sjelljes mund të jenë gjithashtu të dobishme.

Thuhet: Një dyshek me shtrat të fortë është më i mirë.

Njerëzit ndryshojnë në përgjigjen e tyre ndaj qëndrueshmërisë së dyshekut. Një studim nga Spanja tregoi se ata që flinin në një dyshek të mesëm (me vlerësim 5.6 në një shkallë për te qene i butë me 10 pikë) kishin më pak dhimbje dhe paaftësi në shpinë sesa ata që flinin në një dyshek të fortë (2.3 në shkallë).

Thuhet: Disqet e rrëshqitura kërkojnë kirurgji.

Shkaku i dhimbjes së shpinës është i panjohur më shumë se 70% të kohës. Edhe kur testet konfirmojnë se disku është dëmtuar, mund të mos keni nevojë për operacion. Studimet e MRI tregojnë se kur një disk hernizon (fryrje, këputje ose zgjatje) zona e dëmtuar e diskut shpesh përmirësohet vetë pasi të ketë kaluar koha. Pas gjashtë javësh, 90% e disqeve të rrëshqitura do të përmirësohen gradualisht. Shumica e specialistëve rekomandojnë trajtimin pa operacion si hapin e parë. Nëse dhimbja e shpinës nuk është përmirësuar duke përdorur terapi më konservatore, atëherë mund të rekomandohet kirurgji.

Thuhet: X-Ray, MRI mund gjithmonë të gjeni shkaktarin.

Makineritë që mund të duken thellë brenda trupit tuaj – rrezet X, MRI, skanimet me CT – nuk funksionojnë gjithmonë mirë për dhimbjen e shpinës. E vërteta është, anomalitë e shtyllës kurrizore janë po aq të zakonshme tek njerëzit pa dhimbje shpine aq sa tek ata që e kanë. Dhe nëse muskujt tuaj vuajnë ose nëse ligamentet tuaja janë të tendosura, nuk do të shfaqet në një nga këto teste të imazhit. Kjo është arsyeja pse një ekzaminim i plotë fizik është shpesh më i dobishëm.

Thuhet: Dhimbja e shpinës është shpesh paaftësi kronike.

Problemet e shpinës shpesh janë jashtëzakonisht të dhimbshme në fillim. Por shumica e njerëzve përmirësohen shpejt gjatë disa javëve dhe zakonisht përmirësohen edhe më shumë pas disa muajsh. Gjithashtu, është e zakonshme që dhimbja e shpinës të kthehet herë pas here. Lajmi i mirë është se vetëm një përqindje e vogël e personave që vuajnë nga dhimbja e shpinës janë me aftësi të kufizuara nga gjendja e tyre. Shumica mund të vazhdojnë aktivitetet e tyre të preferuara pas kalimit te gjendjes akute.