Negociata të fshehta me amerikanët mbi statusin e Kosovës dhe Dugagjinit janë mbajtur në Beograd edhe përpara Konferencës së Paqes në Rambuje.

Vladan Kutlesic, një profesor i së Drejtës Kushtetuese, po punonte në një dokument me përmbajtje politike në Beograd në atë kohë, ndërsa një dokument tjetër, i një natyre ushtarake, u përgatit nën udhëheqjen e Presidentit Serb Milan Milutinovic.

Vetë Kutlesic luajti një rol të rëndësishëm gjatë negociatave në Rambuje, të paktën derisa arriti në duart e tij telegrami ku shkruhej: Tradhëtar, je zëvendësuar” , mbërriti në kështjellën franceze.

Kutlesic, i cili ishte praktikisht i ngarkuar me kryerjen e negociatave të fshehta për të ardhmen ligjore të Kosovës dhe rritjen e autonomisë nga pala serbe, foli për herë të parë për këto ngjarje për Nedeljnik. Ai tregon detaje nga ajo periudhë e trazuar në të cilën u vulos e ardhmja e Kosovës.

“Një vit para Rambujesë, në Beograd, në fshehtësi absolute, ne filluam bisedime me Amerikanët për Kosovën. Vetëm katër njerëz e dinë për këtë. Në një atmosferë shumë të mirë dhe konstruktive, Jim O’Brien, këshilltari special i Madeleine Albright dhe një nga njerëzit e tij më të besuar, erdhi në shkurt të vitit 1998.

Ai qëndroi në Beograd vazhdimisht nga shkurti deri në maj të vitit 1998 dhe ne të dy punonim për një tekst që duhej të zgjidhte statusin e Kosovës. Ne punuam ngadalë, nuk kishim afate të caktuara. Më duhet të them se ai është një avokat i lartë….Deri më 1 korrik, kishim vetëm fillimin e marrëveshjes dhe biseduam për konturet e tekstit përfundimtar. Puna jonë shkoi në drejtim të zgjerimit të autonomisë së Kosovës. Pastaj erdhën pushimet, Xhimi u kthye në Shtetet e Bashkuara me një marrëveshje për të vazhduar në gusht. Sidoqoftë, kjo nuk ndodhi kurrë, sepse ndodhi diçka në terren që ende nuk e di, por diçka që shkatërroi atmosferën e mirë të ne dhe amerikanëve dhe ndaloi së funksionuari. Që atëherë, nuk ka pasur asnjë bashkëpunim dhe puna ndalet deri në Rambuje” – zbulon Kutleutiš.

Në të njëjtën kohë, Milan Milutinovic dhe Christopher Hill punuan në Beograd, gjithashtu në fshehtësi, për çështjen e veprimeve ushtarako-policore në Kosovë.

Çështja Jashari si një pikë kthese

Pikë kthese në qëndrimin e amerikanëve ndaj çështjes së Kosovës luajti rasti i Adem Jasharit dhe veprimet e forcave serbe të sigurisë në fshatin Donje Prekaze, më 5 mars 1998.

Sipas versionit zyrtar të ngjarjeve sipas policisë policisë, forcat e sigurisë serbe rrethuan shtëpinë e familjes së Jasharit dhe bënë thirrje për dorëzim.

Policia u dha atyre dy orë kohë për t’u dorëzuar. Grupi i Jasharit u përgjigj duke përdorur armë të rënda, mitraloza, granata dore, pushkë snajperësh, duke vrarë dy persona dhe duke plagosur tre oficerë policie. Pas kësaj, policia përdori artileri të rëndë për të rrafshuar shtëpinë e familjes së Jasharit , së bashku me 56 anëtarë të familjes së tij, përfshirë 18 gra dhe 10 fëmijë.

Sipas Nedeljnik, kjo ngjarje përfaqëson një pikë kthese në krizën e Kosovës dhe shënon fillimin e konfliktit të luftës.

Këto vrasje radikalizuan shqiptarët e Kosovës dhe u shtuan radhët e UÇK-së, e cila më pas filloi të rritet në një “lëvizje të organizuar të rezistencës” kundër autoriteteve të Beogradit.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re