Një e katërta e popullsisë së Bashkimit Evropian ka marrë të paktën një vaksinë Covid-19, duke bërë që shefja e BE Ursula von der Leyen të thotë se blloku është në rrugën e duhur për të imunizuar 70 përqind të të rriturve deri në fund të korrikut.

Ngjarja historike tregoi se Evropa tani po përparonte në vaksinimet pas një përhapje të dobët të tremujorit të parë që ishte i uritur nga doza për shkak të një mungese në dërgesat nga AstraZeneca.

Që nga mesi i së martës, 25.1 përqind e popullsisë së BE prej 446 milion kishin marrë të paktën një injeksion, sipas një numri të AFP të mbledhur nga shifrat zyrtare të shëndetit nga secili vend i BE.

“Vaksinimi po fiton shpejtësi në të gjithë BE: ne sapo kemi kaluar 150 milion vaksina,” shkroi von der Leyen në Twitter.

“Një e katërta e të gjithë evropianëve kanë pasur dozën e tyre të parë. Ne do të kemi doza të mjaftueshme për të vaksinuar 70% të të rriturve të BE në korrik.”

Të dhënat e mbledhura të AFP tregojnë se 112 milion njerëz në Evropë kishin marrë të paktën një goditje, me më shumë se 153.8 milion doza të administruara. Të paktën 41.9 milion njerëz u vaksinuan plotësisht, duke arritur në 9.4 përqind të popullsisë.

Ritmi i rritur do të thotë që BE mund të presë të shohë 70 përqind të 365 milion të rriturve të saj të imunizuar deri në fund të korrikut.

Ky synim është sjellë përpara dy muaj, kryesisht për shkak të shpërndarjeve të shpejta të vaksinës BioNTech / Pfizer, që përbën një pjesë të madhe të goditjeve të dhëna në 27 vendet e BE.

BE ka filluar veprime ligjore kundër AstraZeneca për rënien larg të premtuar të dozave të saj.

Ajo e ka hedhur peshën e saj prapa teknologjisë mRNA të përdorur nga BioNTech / Pfizer, duke zhvilluar negociata për 1.8 miliardë doza shtesë të vaksinës së gjeneratës së dytë për të përballuar variante, për të inokuluar fëmijë të moshuar dhe për të eksportuar në vendet jo-BE në nevojë.

Ndërsa BE-ja tani po kufizohet me programin e saj të vaksinimit, ajo ende ndjek vendet e pasura Shtetet e Bashkuara dhe Britaninë në administrimin e injeksioneve. Të tre investuan fonde vitin e kaluar për të siguruar hyrjen në vaksinat premtuese.

SH.B.A. ka 31.9 përqind të popullsisë së saj plotësisht të vaksinuar. Në Britani, është 22.8 përqind.

Izraeli, i cili ka udhëhequr botën, ka 58.5 përqind të popullsisë së tij relativisht të vogël të vaksinuar plotësisht.

Përkundrazi, vendet e varfëra po përpiqen të marrin dozat e tyre për popullsinë e tyre, megjithëse struktura Covax e mbështetur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë po punon për t’i sjellë atyre lindje – kryesisht të vaksinës AstraZeneca.

Furnizimi me vaksinën AstraZeneca nga India, i cili mburret me fabrikën më të madhe të vaksinave në fjalë, është ngadalësuar ndërsa ai vend përballet me një rritje marramendëse të infeksioneve që ka shtyrë ngarkesën e tij mbi 20 milion.

loading…

/faxweb

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re