Jean-Baptiste Poquelin i njohur me emrin e tij të skenës Molière, ishte një dramaturg, aktor dhe poet francez, i konsideruar gjerësisht si një nga shkrimtarët më të mëdhenj në gjuhën franceze dhe letërsinë botërore.

Veprat e tij ekzistuese përfshijnë komedi, farsa, tragjikomedi, komedi-balet dhe më shumë.

Dramat e tij janë përkthyer në çdo gjuhë kryesore të folur dhe janë luajtur në Comédie-Française më shpesh se ato të çdo dramaturgu tjetër sot. Ndikimi i tij është i tillë që gjuha frënge shpesh quhet “gjuha e Molierit”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë sot një koleksion me thëniet më të bukura të Molierit. Në përfundim të leximit mos harroni të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Dobësia më e madhe e njerëzve është dashuria që ata kanë për jetën.

Pemët që rriten ngadalë japin frytin më të mirë.

Sa më shumë e duam dikë, aq më pak i bëjmë lajka; dashuria e vërtetë shfaqet duke mos justifikuar asgjë.

Të shkruash është si prostitucioni. Së pari ju e bëni atë për dashuri, dhe më pas për disa miq të ngushtë, dhe më pas për para.

Sa më e madhe të jetë pengesa, aq më shumë lavdi në kapërcimin e saj.

Një budalla i ditur është më budalla se një budalla injorant.

Nuk është vetëm ajo që bëjmë, por edhe ajo që nuk bëjmë, për të cilën jemi përgjegjës.”

Jeta është një tragjedi për ata që ndjejnë dhe një komedi për ata që mendojnë.

Më zemëron të jem gabim kur e di që kam të drejtë.

Ne vdesim vetëm një herë, dhe për një kohë kaq të gjatë.

Kam defektin se jam më shumë i sinqertë nga sa dëshirojnë njerëzit.”

Bukuria pa inteligjencë është si një grep pa karrem.

Hipokrizia është një ves në modë dhe të gjitha veset e modës kalojnë për virtyt.

Dikush duhet të ekzaminojë veten për një kohë shumë të gjatë përpara se të mendojë të dënojë të tjerët.

Të gjitha të këqijat e njerëzimit, të gjitha fatkeqësitë tragjike që mbushin librat e historisë, të gjitha gabimet politike, të gjitha dështimet e liderëve të mëdhenj kanë ardhur thjesht nga mungesa e aftësisë në vallëzim.

Çdo ditë arsyeja ime më thotë kështu; Por arsyeja nuk sundon në dashuri, e dini.

Njeriu, mund t’ju siguroj, është një krijesë e keqe.

Një njeri i mençur është më i lartë se çdo fyerje që mund t’i bëhet, dhe përgjigja më e mirë ndaj sjelljes së pahijshme është durimi dhe moderimi.

Pa dije, jeta nuk është më shumë se hija e vdekjes.

Duhet të hamë për të jetuar dhe jo të jetojmë për të ngrënë.

Ne duhet të ndëshkojmë pa mëshirë atë pretendim të turpshëm të marrëdhënieve miqësore. Më pëlqen që një burrë të jetë burrë dhe të tregojë në të gjitha rastet thelbin e zemrës së tij në fjalimin e tij. Le të jetë kjo gjë për të folur dhe kurrë mos lejoni që ndjenjat tona të jenë nën komplimente të kota.

Unë preferoj një ves interesant sesa një virtyt që mërzit.

Lumturia e pandërprerë është një mërzitje: duhet të ketë ulje dhe ngritje.

Të gjithë njerëzit janë njësoj në fjalë, janë vetëm veprimet që i bëjnë ata të ndryshëm.

Ju mund ta perceptoni qartë tradhtarin përmes maskës së tij; ai është i njohur kudo në ngjyrat e tij të vërteta; sytë e tij rrotullues dhe tonet e tij të mjaltit i imponohen vetëm atyre që nuk e njohin atë.

Njerëzit keqdashës mund të vdesin, por keqdashja kurrë.

Nga të gjitha marrëzitë nuk ka asnjë më të madhe se të duash ta bësh botën një vend më të mirë.

Bota, e dashur Agnes, është një çështje e çuditshme.

Nëse një mik duhet të të tradhtojë; nëse ai formon një komplot delikat për të kapur atë që është e jotja; nëse njerëzit do të përpiqeshin të përhapnin raporte të liga për ju, a do t’i nënshtroheshit me qetësi gjithë kësaj pa u zemëruar?

Arsyeja nuk është ajo që vendos dashurinë.

Bota nuk do të ndryshojë për gjithë ndërhyrjet tuaja.

Detyra e komedisë është të korrigjojë njerëzit duke i argëtuar ata.

Ah! Sa gjë e mirë është të dish diçka!

Zemra mund të bëjë gjithçka.

Pothuajse të gjithë njerëzit vdesin nga ilaçet e tyre, jo nga sëmundjet e tyre.

Humori juaj, zonjë, i jep çdokujt qasje shumë të lehtë në zemrën tuaj. Ju keni shumë dashnorë që ju rrethojnë – një gjë që nuk mund ta duroj.

Gramatika, ajo e cila di të kontrollojë edhe mbretërit.

Ne do ta lëmë kohën të krijojë këto lidhje të buta mes nesh.

Lajkatarët janë gjithmonë fajtorë për veset që mbizotërojnë mes njerëzimit.

Çfarë gjëje e tmerrshme të jesh një zotëri i madh, por një njeri i lig.

Kur di të dëgjosh, gjithmonë flet mirë.

Këtu në botë, çdo dobësi njerëzore ofron rastin për filozofi, dhe ky është ushtrimi më fisnik i virtytit.

Kurioziteti lind nga xhelozia.

Por shenja e madhe e dashurisë është t’i nënshtrohesh vullnetit të atij që do.

Kundër përgojimit nuk ka asnjë mburojë.

Natyra, në vetvete, kur e lëmë të veprojë, tërhiqet butësisht nga rrëmuja në të cilën ka rënë.

Gjërat kanë vetëm vlerën që ju u jepni atyre.

Femrat e bukura e kanë për detyrë të na çmendin.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re