Presidenti i entitetit Republika Srpska në Bosnje, Milorad Dodik deklaroi se “një shtet kombëtar serb në Ballkan është një qëllim politik plotësisht legjitim që ai është i sigurt se do të arrihet në një moment, edhe pse shumë duan ta bëjnë të pamundur”.

Dodik theksoi se serbët do të përpiqen ta arrijnë këtë qëllim politikisht legjitim në mënyrë paqësore.

“Shteti kombëtar serb në këto treva është një kërkesë krejtësisht legjitime dhe politikisht korrekte dhe pikërisht për këtë qëllimi i shumëkujt është ta pamundësojnë atë. E vetmja gjë është që këtë herë serbët nuk do të jenë aq naivë sa të fillojnë ndonjë veprim të dhunshëm për të arritur një qëllim politikisht legjitim”, tha Dodik për NIN të Beogradit.

Pa pyetje se si është e mundur të realizohet kjo, ai tha se është e natyrshme që serbët të deklarohen dhe të krijojnë një shtet të vetëm nga zonat etnike në të cilat janë shumicë.

“Dhe cili është problemi i Serbisë së Madhe?”, pyeti Dodik në përgjigje të pyetjes se a është i vetëdijshëm se kjo mund të interpretohet si ripohim i atij koncepti.

I pyetur nëse e kishte diskutuar këtë ide me dikë nga kreu i qeverisë në Beograd, Dodik zbuloi se kishte biseduar për këtë me të dërguarin special të qeverisë gjermane për Ballkanin Perëndimor, Manuel Sarrazin, i cili i tha se roli i tij ishte për të parandaluar ndarjen e RS nga Bosnja.

“I thashë se nuk mund ta pengojnë, për të cilën ai u përgjigj: ‘E di, por mund të ngadalësojmë’. Nuk e di nëse e ka ngacmuar veten që e ka thënë këtë, por këto janë fjalët e tij. Dhe nëse flas për këtë me dikë në Beograd, kjo as që ka rëndësi. Veprimet politike janë të rëndësishme dhe janë edhe përgjigjja e pyetjes suaj pse kam qenë kaq gjatë në pushtet, sepse po përpiqem të zbatoj vullnetin e popullit”.

Kur u pyet nëse beson vërtet në një shtet të tillë, Dodik vuri në dukje se “Kosova për Republikën Srpska dhe Bosnjen është pjesë integrale e Serbisë dhe se askush nuk do ta detyronte Malin e Zi në një bashkim të tillë”.

“Askush nuk do t’i detyrojë ata të largohen, por njerëzit që jetojnë atje do të vendosin për këtë dhe ndoshta qëndrimi i tyre do të ndryshojë nëse Serbia vazhdon të zhvillohet ekonomikisht. Dhe ne të gjithë duhet të punojmë që kjo të ndodhë. E di që është marrëzi të debatosh me Amerikën, por jemi vënë në një situatë që nuk mund të bëjmë ndryshe, sepse nëse do të bënim gjithçka që na thonë, do të dështonim brenda një viti. Në këtë mënyrë, ka të paktën disa mundësi që Josef Biden të humbasë zgjedhjet vitin e ardhshëm dhe Donald Trump të marrë vendin e tij, kështu që do të shohim se çfarë do të bëjmë”, thotë Dodik, duke shpresuar në ndryshimin e pushtetit në SHBA.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re