Drejtuesi provokues i radios amerikane Rush Limbaugh, zëri kryesor i së djathtës politike amerikane që nga vitet 1980, i cili u respektua dhe u nderua nga ish-Presidenti Donald Trump, ka vdekur në moshën 70 vjeç, pasi luftoi me kancerin e mushkërive.

Limbaugh, një pionier i fenomenit mediatik amerikan të bisedës konservatore dhe një luftëtar entuziast në Luftërat Kulturore Amerikane, tha në shkurt të vitit 2020 se ai ishte diagnostikuar me kancer të mushkërive të avancuar.

Popullariteti i Limbaugh dhe suksesi i emisionit të tij më të vlerësuar në radio buruan nga stili i tij i pacipë dhe biografik, kënaqësia dhe provokimi i tij i liberalëve dhe demokratëve, dhe promovimi i qëllimeve konservatore Republikane dhe politikanëve.

Emisioni i tij në radio filloi transmetimin në shkallë vendi në 1988 dhe shumë shpejt fitoi një numër të madh të ndjekësve besnikë.

Trump, një ish-yll televiziv me personalitetin e një spektakli që ndoqi populizmin e djathtë gjatë presidencës së tij, i dha Limbaugh medaljen më të lartë civile amerikane – Medaljen Presidenciale të Lirisë, gjatë raportit të tij vjetor në Kongres në fillim të vitit 2020.

Zonja e Parë Melania Trump i vuri një medalje në qafë pasi presidenti vlerësoi Limbaugh si një njeri të veçantë të preferuar në mesin e shumë amerikanëve dhe një nga luftëtarët dhe fituesit më të mëdhenj të gjallë.

Si ilustrim i polemikës së Limbaugh, disa deputetë demokratë u dukën të zemëruar gjatë ceremonisë së dhënies së çmimit, ndërsa Kryetarja e Dhomës Nancy Pelosi, të cilën ai shpesh e kritikonte, zgjodhi heshtjen.

Trump e nderoi Limbaugh një ditë pasi ylli i radios njoftoi diagnozën e tij të kancerit. Pastaj Limbaugh tha se ai planifikoi të vazhdojë të punojë në programin e tij sa më normal dhe sa me kompetencë të jetë e mundur, pavarësisht nga trajtimi për sëmundjen.