Bashkimi Afrikan nuk do të “largohet” nga vaksina e kompanisë  AstraZeneca për Koronavirusin por do të synojë përdorimin e saj në vendet që nuk kanë raportuar raste të variantit dominant në Afrikën e Jugut, këtë lajm e ka bërë të ditur kreu i kontrollit të sëmundjes të enjten.

Komentet vijnë pasi Afrika e Jugut bëri pauzë përhapjen e vaksinës për shkak të të dhënave paraprake të provës që tregonte se ofronte mbrojtje minimale kundër sëmundjes së butë deri të moderuar të shkaktuar nga varianti dominues afrikan  në vend.

Afrika e Jugut tha të mërkurën se mund të kërkojë të shesë ose të ndërrojë vaksinën e AstraZeneca dhe do të përdorë një alternativë nga Johnson & Johnson për të filluar mbrojtjen e punonjësve të kujdesit shëndetësor më vonë këtë muaj.

Vendet afrikane do të marrin 100 milion doza të vaksinës AstraZeneca këtë vit sipas një plani të vaksinave AU.

John Nkengasong, drejtori i Afrikës Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), tha në një konferencë shtypi virtual se ishte e nevojshme më shumë punë për të kuptuar se si vaksina AstraZeneca funksionoi kundër variantit të ri të virusit Afrikan me përhapje të shpejtë të identifikuar për herë të parë në fund të vitit të kaluar

“Tani për tani strategjia jonë nuk është të hedhim larg 100 milion dozat tona, por më tepër të synojmë vendet që siç kemi treguar nuk kanë raportuar raste të këtij varianti specifik,” tha Nkengasong, duke shtuar se vetëm gjashtë vende të tjera përveç Afrikës së Jugut kishin raportuar që varianti po qarkullonte.

“Ju ende keni një numër të gjerë të vendeve që mund të përfitojnë nga ato vaksina, kështu që ne nuk do të largohemi aspak nga vaksinat AstraZeneca.”

Ndërkohë edhe Kenia do të vazhdonte procesin e vaksinimi masif të popullsisë me AstraZeneca.

Matshidiso Moeti, drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Afrikë, tha se OBSH po informonte vendet afrikane mbi një rekomandim nga paneli i saj i ekspertëve SAGE për të përdorur vaksinën AstraZeneca, madje edhe në vendet ku varianti 501Y.V2 mund të zvogëlojë efikasitetin e tij.

(E.G/Faxweb.al)

/faxweb