Një gjykatë federale në Uashington ka lëshuar një vendim paraprak që ndalon zyrtarët e Agjencisë Globale të Mediave të SHBA (USAGM) dhe shefin e saj, Michael Pack, të përzihen në pavarësinë editoriale dhe të drejtat e gazetarëve të Zërit të Amerikës (VOA) dhe rrjeteve të tjera të mbikëqyrura nga agjencia me një amendament të Kushtetutës së SHBA.

Aktgjykimi, dhënë nga Shefi i Drejtësisë Beryl Howell, pjesërisht miratoi kërkesën e grupit të paditësve kundër agjencisë.

Eshtë një masë e përkohshme në mënyrë që të ndalojë lëvizjet e mëtejshme nga agjencia, të cilës i referohet apeli, derisa të mbahet gjyqi, raportojnë mediat, duke iu referuar Zërit të Amerikës.

Ankesa u paraqit nga pesë zyrtarë të Agjencisë Globale të Mediave të cilët u dërguan në pushim të detyruar në gusht, si dhe nga drejtori i programit të VOA-s, Kelu Chao.

Ata pretendojnë se lëvizjet e ndërmarra nga kreu i ri i USAGM ishin të paligjshme dhe shkelnin Amendamentin e Parë, si dhe parimin ligjor me të cilin media brenda agjencisë mbrohet nga ndikimet e jashtme.

Vendimi i gjyqtarit Howell është një goditje e madhe për Pack, një ish-kineast dokumentar konservator i zgjedhur nga Presidenti Donald Trump për të drejtuar Agjencinë Globale të Mediave.

Meqenëse Senati konfirmoi emërimin e Pack në fund të qershorit, drejtuesit e VOA dhe rrjeteve të tjera ose kanë dhënë dorëheqjen ose janë shkarkuar, buxheti është ngrirë, si dhe mundësia e punësimit të ri, ndërkohë që Pack ka ndaluar rinovimin e vizave për gazetarët e huaj.

Përveç kësaj, të emëruarit politikë të Pack kryen hetime të brendshme ndaj gazetarëve dhe redaktorëve të dyshuar për prodhimin e raporteve të pafavorshme për Trump dhe administratën, të cilat – sipas padisë – veprojnë si kërcënime dhe ndikuan në punën e redaktorëve dhe gazetarëve.

Sipas urdhrit të gjykatës, zyrtarëve të USAGM, përfshirë Pack, janë të ndaluar të “ndërhyjnë në vendimet e personelit” në lidhje me stafin editorial në VOA dhe organizatat simotra, nga komunikimi direkt me redaktorët dhe gazetarët, me përjashtim të drejtorëve të atyre rrjeteve ose me leje, si dhe për të kryer hetime të përmbajtjes, gazetarëve dhe pretenduar shkelje të rregullave etike në media nën autoritetin e agjencisë.

loading...