Njerëzit në Europë jetojnë më gjatë, informoi Agjencia Europiane e Shëndetit, por paralajmëroi  se shëndeti i tyre është në rrezik nga shumë faktorë, duke përfshirë pirjen e duhanit dhe obezitetin.

Raporti Europian i Shëndetit thotë se jetëgjatësia e parashikuar në vitin 2015 ishte 77.9 vjet, një vit më shumë se 2010-ta.

Por ekziston një hendek prej më shumë se 11 vjetësh midis vendeve me jetëgjatësinë më të lartë dhe më të ulët. Në Luksemburg ishte 83.1 vjet krahasuar me 71.6 në Moldavi.

Raporti u botua nga Zyra Evropiane e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) me seli në Kopenhagë, e cila mbledh 53 vende.

Pirja e duhanit, alkoolit dhe obeziteti janë ndër faktorët e rrezikut që lidhen me mënyrën e jetesës që mund të prish progresin drejt gjashtë objektivat kryesore të OBSH-së pranuar 2012 në kuadrin e nismës së Shëndetësisë 2020, tha organizata.

Ndër qëllimet është reduktimi i shkallës së vdekjeve të parakohshme, rritja e jetëgjatësisë dhe promovimi i disponueshmërisë universale të kujdesit shëndetësor.

Raporti vëren se Evropa ka përqindjen më të lartë të duhanpirësve midis gjashtë rajoneve të OBSH-së. Në vitin 2013, një mesatare prej 29 përqind e njerëzve mbi 15 vjeç në Evropë ishin duhanpirës, ​​thotë raporti.

Konsumi i alkoolit në mesin e të rriturve është gjithashtu më shumë në Europë se kudo tjetër në botë.

Më shumë se gjysma e popullsisë së Evropës, pothuajse 59 përqind, u konsiderua shumë obeze në vitin 2016.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re