Spanja bëhet një nga vendet e para në botë që provon javën e punës katër-ditore pasi qeveria ra dakord të nisë një projekt pilot modest për kompanitë e interesuara në ide.

Më parë këtë vit, partia e vogël spanjolle e majtë Más País njoftoi se qeveria kishte pranuar propozimin e saj për të provuar idenë. Bisedimet janë mbajtur që nga ajo kohë, me takimin e ardhshëm që pritet të zhvillohet në javët e ardhshme.

“Me javën e punës katër ditore (32 orë), ne po fillojmë debatin e vërtetë të kohërave tona”, tha Iñigo Errejón nga Más País në Tëitter. “Është një ide, koha e së cilës ka ardhur.”

Nga Zelanda e Re në Gjermani, ideja ka qenë vazhdimisht duke fituar terren globalisht. I përshëndetur nga përkrahësit e tij si një mjet për të rritur produktivitetin, për të përmirësuar shëndetin mendor të punëtorëve dhe për të luftuar ndryshimin e klimës, propozimi ka marrë një rëndësi të re ndërsa pandemia mpreh çështjet rreth mirëqenies dhe ekuilibrit të jetës-punës.

Ndërsa detajet e sakta të projektit do të njoftohen me qeverinë, partia e tij ka propozuar një projekt tre-vjeçar, 50 milion € që do të lejojë kompanitë të provojnë orët e reduktuara me rrezik minimal. Kostot e hyrjes së një kompanie në javën e punës katër ditore, për shembull, mund të mbulohen me 100% vitin e parë, 50% vitin e dytë dhe 33% vitin e tretë. D.B – SCAN/ The Guardian