“E ashtuquajtura ‘pagë e luftës’ rezultoi një manovër për ndërprerjen e grevës”, CLR kërkesë qeverisë: Jepni zgjidhje problematikës së naftëtarëve

nafte.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Qendra Për të Drejtat në Punë

DEKLARATË PUBLIKE
Qendra për të Drejtat në Punë (CLR) i bën thirrje qeverisë që të ndërmarrë hapat e nevojshme për ti dhënë zgjidhje afatgjatë problematikës së naftëtarëve të rafinerisë së Ballshit.
Greva e urisë së para një viti u menaxhua prej qeverisë me zgjidhje të improvizuara. E ashtëquajtura “pagë e luftës” që ju dha këtyre punëtorëve rezultoi të ishte një manovër për të ndërprerë grevën e ulur koston politike në prag të zgjedhjeve parlamentare dhe jo një platformë e qartë për të zgjidhur problematikën sociale të shkaktuar nga ndërprerja e punës në rafineri.
Fundi i muajit Tetor rezulton me skadimin e marrëveshjes mes naftëtarëve dhe qeverisë për marrjen e pagesës prej 40,000 lekë në muaj. Që nga Nëntori, mijëra naftëtarë dhe familjet e tyre do të mbeten pa të ardhurat e nevojshme për të siguruar jetesën e përditshme.
Qeveria nuk ka ndërmarrë asnjë masë gjatë këtij viti për të garantuar rikthimin në punë të rafinerisë së Ballshit dhe diçka e tillë nuk duket të ketë gjasa të ndodhë edhe në muajt në vazhdim.
Kriza ekonomike e sociale e këtyre punëtorëve bëhet edhe më e thellë dhe alarmante duke marrë për bazë faktin se me të ardhurat nga paga e naftëtarit, ata mbajnë familjet.
Pavarësisht premtimeve të shumta, prej më shumë se 10 vitesh tashmë rafineria bie vazhdimisht në duart e subjekteve spekulante, të cilat marrin nga qeveria të drejtat e ushtrimit të aktivitetit, realizojnë fitime të jashtëzakonshme dhe largohen duke lënë jo vetëm pa punë mijëra naftëtarë, por edhe duke mos u dhënë atyre as pagat e prapambetura.
Qendra për të Drejtat në Punë (CLR) garanton naftëtarët e Ballshit, se sikurse ka qenë në vijimësi, do të vazhdojë të angazhohet fuqimisht për të ndihmuar ata në kërkimin e të drejtës së tyre të mohuar.
🙏Ju ftojmë të na bashkoheni për ti dhënë më shumë zë kauzës, duke kontribuar me shpërndarjen e kësaj deklarate.

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë