Një gjykatë e Koresë së Jugut urdhëroi Japoninë të premten të paguante kompensim për 12 gra të cilat u detyruan të shërbenin si skllave seksi në bordellot japoneze gjatë luftës.

Vendimi mund të rindezë mosmarrëveshjet diplomatike dhe historike midis dy vendeve aziatike, raportuan agjencitë.

Gjykata Qendrore e Rrethit në Seul ka vendosur që Japonia duhet të paguajë 100 milion fituara (91,000 dollarë) për secilën nga viktimat.

“Provat, materialet dhe dëshmitë përkatëse tregojnë se viktimat pësuan dhimbje ekstreme, të paimagjinueshme mendore dhe fizike për shkak të veprimeve të paligjshme të të akuzuarve. Sidoqoftë, asnjë kompensim nuk u dha për shkak të vuajtjeve të tyre”, thuhet në vendim.

Seuli: Një krim kundër njerëzimit

Kjo është çështja e parë e ligjit civil në Korenë e Jugut kundër Tokios zyrtare, e cila ka vuajtur nga viktimat e abuzimit seksual të trupave japoneze dhe të cilët u quajtën “gra për ngushëllim” gjatë luftës.

Vendimi vjen pavarësisht nga një armëpushim i vitit 1965 midis Seulit dhe Tokios, i cili thotë se pretendimet midis tyre dhe qytetarëve të tyre janë zgjidhur.

Kujtimet e sundimit kolonial të Japonisë nga viti 1910 deri në 1945 janë të diskutueshme për të dy palët dhe shumë të mbijetuar po kërkojnë nga Tokio një falje zyrtare dhe kompensim.

Japonia pretendon se problemi është zgjidhur dhe se të dy vendet kanë rënë dakord “përfundimisht” në 2015 për përfundimin e mosmarrëveshjeve.

Gjykata Qendrore e Rrethit në Seul vendosi ndryshe.

“Ky është një krim kundër njerëzimit, të cilin Japonia e ka kryer në mënyrë sistematike, qëllimisht dhe gjerësisht, përkundër të gjitha normave ndërkombëtare. Edhe nëse është një veprim sovran i shtetit, imuniteti shtetëror nuk mund të përdoret, s epse një krim u krye kundër qytetarëve tanë në Gadishullin Korean, i cili u pushtua në mënyrë të paligjshme nga Japonia,” thuhet në vendim.

Tokio: Vendimi është i papranueshëm

Kryesekretari i kabinetit japonez, Katsunobu Kato, e quajti verdiktin “të papranueshëm” dhe i bëri thirrje Seulit të ofrojë një “përgjigje të përshtatshme”.

Ministria e Punëve të Jashtme të Japonisë i bëri thirrje ambasadorit të Koresë së Jugut në atë vend, Nama Gëan-pyo, për t’i dorëzuar atij një ankesë zyrtare.

Historianët vlerësojnë se afër 200,000 vajza dhe gra koreane u detyruan të bënin seks me ushtarë japonezë gjatë epokës koloniale, ndonjëherë me pretekstin e punësimit ose shlyerjes së borxhit të një anëtari të familjes.

Vetëm 16 viktima koreane janë ende gjallë, dhe gjashtë prej tyre kanë vdekur që nga fillimi i procesit në 2016.