Home SHQIPERIA ​EANA shkruan për anëtarësimin e KosovaPress: Mirëpresim agjencinë më të madhe të lajmeve në Kosovë

​EANA shkruan për anëtarësimin e KosovaPress: Mirëpresim agjencinë më të madhe të lajmeve në Kosovë

0
​EANA shkruan për anëtarësimin e KosovaPress: Mirëpresim agjencinë më të madhe të lajmeve në Kosovë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

“Aleanca Evropiane e Agjencive të Lajmeve (EANA) mirëpret me kënaqësi KosovaPress, agjencia më e madhe e lajmeve në Kosovë, në komunitetin EANA”, “Asambleja e Përgjithshme ka vendosur të miratojë aplikimin e KosovaPress, pas hulumtimeve të shumta të ndërmarra nga Bordi i EANA-s”, vijon teksti.Sekretari i Përgjithshëm i EANA-s, Alexandru Giboi, u shpreh se anëtarësimi i KosovaPress është një hap pozitiv për Aleancën Evropiane të Agjencive të Lajmeve.“Të kesh një anëtar të ri është pozitive për EANA-n, veçanërisht sepse procesi i përzgjedhjes po siguron që kandidatët janë të gatshëm të përballen me sfida”, tha ai në faqen zyrtare të EANA-s.Nga 32 vende anëtare, (pas fillimit të luftës në Ukrainë, Agjencia e lajmeve e Rusisë, TASS është suspenduar), në të kanë marrë pjesë 27 agjenci të lajmeve. KosovaPress ka marrë 25 vota (24 vota kanë qenë të domosdoshme), duke u bërë kështu anëtarja e 33-të e Aleancës.Përpos pikës së aplikimit e pranimit të KosovaPress, EANA ka vijuar edhe me punimet e tjera të Asamblesë së Përgjithshme që u mbajt në Zvicër.Meqë mandati si anëtar i Bordit të Clive Marshall, CEO i agjencisë britanike PA Media Group ka përfunduar, EANA ka zgjedhur një anëtar të ri të Bordit. Ai është Stefano de Alessandri, CEO i agjencisë italiane të lajmeve ANSA.“Është një mundësi e shkëlqyer për t’u zgjedhur anëtar i Bordit të EANA. Kemi shumë punë për të bërë në mbështetje të anëtarëve tanë gjatë këtyre kohërave vërtet të pasigurta, me pasojat e COVID, luftës dhe inflacionit që ushtrojnë presion të madh në mjedisin mediatik”, tha Stefano De Alessandri pas zgjedhjes së tij.Gjithashtu gjatë Asamblesë së Përgjithshme të EANA, çmimi EANA “Maxim Minchev” për cilësi iu dha projekteve të PA Media (Mbretëria e Bashkuar) dhe Agjencisë EFE (Spanjë).“Projekti i analizës së të dhënave të PA-së dhe seritë tashmë të mirënjohura të podkasteve të EFE-s dëshmojnë se agjencitë e lajmeve janë organizata fleksibël që përshtaten mirë me ndryshimet dhe sfidat me të cilat përballet mjedisi mediatik. Të dyja janë projekte novatore, të bazuara në gazetari jashtëzakonisht cilësore, që mund të miratohen gjerësisht dhe të riprodhohen edhe nga agjenci të tjera lajmesh”, tha Alexandru Giboi, sekretar i përgjithshëm i EANA.Konferenca vjeshtore dhe Asambleja e Përgjithshme EANA-s janë zhvilluar në Cyrih të Zvicrës, pasi pushtimi rus i Ukrainës nuk i lejoi anëtarët të udhëtonin në Kiev, siç ishte planifikuar. Tema kryesore e diskutimit gjatë konferencës ishte rreth interesit të audencës së re, pasi agjencitë e lajmeve anëtare të EANA-s po fokusohen në atë se si të plotësohen më mirë nevojat e klientëve dhe të publikut.Folësit kryesorë të konferencës ishin Daisy Veerasingham, presidente e Associated Press, Nicolo Pagan, studiuese pas-doktoraturës në Universitetin e Cyrihut dhe Claudia Kaupenjohann, menaxhere e Operacioneve dhe Zhvillimit të Biznesit – Teknologji Media Telekomunikuese në PëC Europe.“Audienca e re është e vetëdijshme shoqërore dhe shumë e ndërgjegjshme për përfshirjen. Prandaj, diversiteti është kritik për gazetarinë që angazhon audiencë më të re. Si agjenci lajmesh duhet të punojmë shumë për të siguruar që mbulimi ynë të përfaqësojë botën në të cilën jetojmë sot”, tha Daisy Veerasingham.Ndërsa Nicolo Pagan tha: “Në konferencën e sotme EANA diskutuam tendencat e mediave sociale të brezave të rinj dhe se si ato lidhen me konsumin e lajmeve. Pata një mundësi të shkëlqyeshme për të paraqitur dhe diskutuar gjetjet tona se si sistemet e rekomanduesve po parandalojnë përfundimisht informacionin me cilësi të lartë që të arrijë audiencën e merituar në platformat në trend të mediave sociale. Gjatë panelit vijues, diskutova gjithashtu gjuhën e brezave të rinj që përdorin shumë meme ironike (dhe vështirë të interpretueshme) për të përballuar emocionet negative dhe për të ndarë pikëpamjet e personalizuara mbi faktet nga të cilat ndjehen të prekura.”Duke folur për të ardhmen e medias, Claudia Kaupenjohann tha se, në vitin 2026, “ne do të shohim një industri globale prej 3 trilion dollarësh që është më dixhitale, më e lëvizshme, më e drejtuar nga media që tërheq të rinjtë, e shpërndarë në mënyrë më të barabartë në mbarë globin dhe më shumë. varur nga reklamimi në të gjitha format e tij”.“Mënyra se si të rinjtë i qasen lajmeve dhe gjithashtu kuptimi dhe rëndësia që ata i atribuojnë konsumit të medias janë fokusi kryesor i agjencive të lajmeve EANA kur bëhet fjalë për përgatitjen për të ardhmen e medias. Jo të gjithë ne po angazhojmë drejtpërdrejt publikun, por, nëpërmjet klientëve tanë, ne po arrijmë një audiencë jashtëzakonisht të madhe. Ne duhet t’i kushtojmë vëmendje asaj që i nevojitet asaj audiencë, në mënyrë që të mund të përshtatim më mirë dhe vazhdimisht produktet që u ofrojmë klientëve tanë, në mënyrë që t’i mbështesim ata në rritjen e tyre. Është një vizion bashkëpunues që kanë agjencitë e lajmeve për sa i përket mjedisit mediatik”, tha Clemens Pig, presidenti i EANA.Ndërsa Sekretari i Përgjithshëm i EANA-s, Alexandru Giboi, tha se “folësit sollën shumë njohuri të dobishme për temën e interesat tek mediat të brezit të ri. Agjencitë e lajmeve janë vërtet të përqendruara në plotësimin e nevojave të klientëve dhe shikimi drejt së ardhmes është një mënyrë për të arritur këtë qëllim”Aleanca Evropiane e Agjencive të Lajmeve (EANA) u themelua më 21 gusht 1956 në një konferencë mbi teknologjinë e re mediatike të mbajtur në Strasburg. Në vitin 1970, agjencitë pas të ashtuquajturës “perde të hekurt” u ftuan të bashkohen. Paraardhësi i EANA, Agences Alliées, u themelua në vitin 1924 dhe ishte aktiv deri në Luftën e Dytë Botërore kur aktivitetet u ndërprenë.EANA shërben si një forum për bashkëpunim dhe shkëmbim informacioni dhe përvojash midis agjencive evropiane të lajmeve. Në qendër të aktivitetit qëndron mbledhja dhe shpërndarja e lajmeve, ku ruhet një mjedis i shëndetshëm duke respektuar rregullat universale të gazetarisë si liria e shtypit dhe konkurrenca e ndershme. Anëtarët e Aleancës Evropiane të Agjencive të Lajmeve (EANA) janë të angazhuar në promovimin dhe ruajtjen e këtij mjedisi.KosovaPress është anëtarja e 33-të e EANA-s ndërsa do të kontribuojë pa ndalur në misionin e Aleancës.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë