Një anije e madhe kontejnerësh është ende e mbërthyer në Kanalin e Suezit, por tërheqjet arritën ta lëviznin atë dhe uji filloi të derdhej përpara anijes, raportoi BBC.

Përfaqësuesit e ndërmarrjes që administron kanalin thanë se disa suksese ishin arritur dhe shpresuan që anija të lundronte deri të dielën në mbrëmje.

Anija “Ever Given” është bllokuar që nga e marta në një nga rrugët detare tregtare më të ngarkuara dhe tani rreth 300 anije janë duke pritur në të dy anët e kanalit për të kaluar, ndërsa disa anije tashmë kanë vendosur të fillojnë një udhëtim dy javë më të gjatë rreth Kepit ​​afrikan të Shpresës së Mirë.

Rreth 20,000 tonë rërë u gërmuan rreth “Ever”-it të shtunën dhe anija filloi të “luajë vendit” në një përpjekje për ta liruar atë.

Megjithëse baticat dhe erërat e forta pengojnë përpjekjet, boshti i anijes është zhvendosur 30 gradë.

Gjenerali Osama Rabie, menaxher i Kanalit të Suezit, tha se uji filloi të derdhej nën anije.

“Ne presim që në çdo moment anija të rrëshqasë dhe të lëvizë nga pozicioni i saj,” i tha ai një konference shtypi, duke shtuar se shpresonte që nuk do të ishte e nevojshme të kërkohej një fazë e dytë, shumë më shumë kohë, për të hequr një pjesë të 18,300 kontejnerëve, me qëllim zvogëlimin e peshës.

Sipas raporteve fillestare, anija 400 metra e gjatë dhe 200,000 ton u bllokua për shkak të një stuhi rëre dhe erërave të forta, por Rabie thotë se kushtet e motit nuk mund të jenë arsyeja kryesore e bllokimit të anijes, pasi sipas tij, arsyet mund të ketë qenë teknike ose njerëzore. Gabimi do të përcaktohet nga hetimi.

Anija “Ever Given” operohet nga kompania tajvaneze Evergreen Marine dhe është në pronësi të japonezit Shoei Kisen.

Jukito Higaki, presidenti i Shoei Kisen, tha të premten se anija nuk dukej e dëmtuar.

Rreth 12 përqind e tregtisë botërore kalon përmes një kanali 193 kilometrash që lidh Mesdheun dhe Detin e Kuq dhe është rruga më e shkurtër nga Azia në Evropë.

Sipas Lloyd’s List, bllokimi në kanal parandalon kalimin e mallrave me vlerë 400 milion dollarë në çdo orë.