Një artikull i gazetës turke pro-qeveritare Yeni Safak flet për një tërmet me madhësinë e ” 130 bombave atomike ” , duke paraqitur opinione ekspertësh mbi tërmetin vdekjeprurës që goditi pjesët qendrore, jugore dhe lindore të vendit si dhe Sirinë veriore.

Gjeologu dhe akademiku turk Dr. Okan Tugsuz pohoi se tërmeti i së hënës ishte rezultat i një akumulimi energjie “me madhësinë e 130 bombave atomike”, ndërsa kolegu i tij Dr. Suleiman Pambal se si nxitimi rriti Rihterin dhe shkatërrimin .

Tërmeti Kahramanmara ishte i madh dhe i barabartë me 130 bomba atomike. Duket se ka qenë shkatërrues në një zonë shumë të madhe, të paktën 300 km në diametër dhe u ndje në një zonë të madhe nga Batumi në Egjipt dhe Qipro. Hera e fundit që kemi qenë dëshmitarë të një tërmeti të kësaj magnitude ishte më 17 gusht 1999 .

Një tërmet ka ndodhur në Elazig më 24 janar 2020. Pas këtij tërmeti, vëmendja jonë u tërhoq nga segmenti Pazartsik i Fajes së Anadollit Lindor. Duke marrë parasysh se nuk ka pasur një tërmet në zonë që nga viti 1513 , një tërmet i kësaj magnitude nuk është befasues, ” tha ai.

Nga ana e tij, Dr. Suleiman Pambal foli për një “tërmet që sizmologët e kanë pritur prej vitesh” dhe se si nxitimi i tij preku dyfishin e gravitetit.

“Ishte një tërmet të cilin e prisnim dhe flisnim prej vitesh. Gabimi i Anadollit Lindor është një nga çarjet më të rrezikshme në Turqi, një nga më aktivët që ka kohë që shkakton tërmete.

Në seksionet Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu dhe Hatay të kësaj thyerje ka pasur hapësira sizmike dhe zona me probabilitet të lartë tërmetesh. Mund të themi se tërmeti pati një përshpejtim shumë të fortë duke parë të dhënat që morëm nga sensorët.

Sipas të dhënave që morëm nga një sensor, tërmeti ka arritur një nxitim 2 herë të gravitetit. Duke marrë parasysh që nxitimi mesatar arrin 65% të gravitetit, ne mund ta kuptojmë më qartë magnitudën e tërmetit”, tha ai për Yeni Safak.

Burimi: Ora News