Një raport në pritje i inteligjencës amerikane mbi vrasjen e gazetarit saudit Jamal Khashoggi është një hap kryesor në kërkimin e drejtësisë për kolumnistin e vrarë të Washington Post, tha Agnes Callamard, një eksperte kryesore e Kombeve të Bashkuara.

Callamard, raportuesja e KB për vrasjet jashtëgjyqësore, tha se ajo pret një raport nga Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (DNI) për të dhënë informacion mbi atë që është përgjegjës për vrasjen në tetor 2018.

“Sapo të ketë më shumë prova, do të jetë e pamundur për pjesën tjetër të botës të injorojë informacionin, çfarëdo qoftë ai,” tha Callamard mbrëmjen e së mërkurës vonë gjatë një diskutimi në Universitetin e Columbia.

Khashoggi, një kritik i Princit të Kurorës saudite Mohammed bin Salman, u vra në konsullatën Saudite në Stamboll, ku ai shkoi për të marrë dokumentet e nevojshme për martesën.

Vrasja e tij shkaktoi tronditje në të gjithë botën, duke kërkuar përgjegjësi për aktin.

“Për shkak të përgjegjësisë dhe mirëqenies së demokracisë amerikane, raporti i DNI duhet të botohet,” tha Callamard.

Zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë Jen Psaki u tha gazetarëve të mërkurën se administrata e Presidentit të SHBA Joe Biden mbeti e vendosur për botimin e dokumentit, por nuk dha një datë kur do të ndodhte, por vetëm deklaroi se do të ishte “së shpejti”.

Biden u tha gazetarëve se ai e kishte lexuar raportin dhe se së shpejti do të fliste me telefon me mbretin saudit Salman bin Abdulaziz al-Saud. Ai nuk specifikoi kur do ta zhvillonte bisedën.

Më parë këtë javë, Axios njoftoi se kishte një mundësi që raporti, i cili besohet të sigurojë pasqyrë në detajet e rolit të pretenduar të Bin Salman në vrasje, do të ofrohej që të enjten.

Duke cituar zyrtarë amerikanë pa emër të njohur me këtë temë, agjencia e lajmeve Reuters pretendon se raporti “vlerëson se Bin Salman miratoi dhe ndoshta urdhëroi vrasjen e Khashoggi”.

Por zyrtarët sauditë në mënyrë të përsëritur kanë mohuar pretendimet se Bin Salman ishte i përfshirë në vrasje dhe kanë fajësuar një grup operativësh renegatë.

Në një intervistë të CBS 2019, trashëgimtari i fronit u pyet nëse ai kishte urdhëruar vrasjen. “Absolutisht jo”, u përgjigj ai, duke shtuar se, si udhëheqës saudit, ai pranoi “përgjegjësinë e plotë” për “krimin e rëndë”.

Pas thirrjeve globale për një hetim transparent të asaj që ndodhi, Kongresi miratoi një ligj mbrojtës në shjetor 2019 që përfshinte një artikull që i kërkonte DNI të botonte një raport mbi vrasjen brenda 30 ditësh.

Shefit të shërbimit të inteligjencës iu kërkua të përmendte të gjithë ata që janë “me siguri të madhe” që besohet të jenë përgjegjës ose që morën pjesë në vrasje, e dinin ose ndihmuan në atë, ose penguan hetimin.

Por administrata e Presidentit të atëhershëm Donald Trump, i cili kishte marrëdhënie të ngushta me Bin Salman, refuzoi të lëshojë raportin, duke thënë se kjo do të kompromentonte burimet dhe metodat e DNI.

Trump gjithashtu refuzoi thirrjet nga Partia e tij Republikane për t’i kërkuar llogari udhëheqësit sauditë.

“Nuk ka asnjë mënyrë që kjo të ketë ndodhur pa trashëgimtarin e fronit,” tha senatori Lindsey Graham pas një konferencë të CIA-s në dhjetor 2018.

Në një raport të qershorit 2019, Callamard tha se gjeti “prova të mjaftueshme të besueshme të përgjegjësisë së Bin Salman që kërkon hetime të mëtejshme”.

Ekipi vrasës i dërguar për të vrarë Khashoggi kërkoi “koordinim të konsiderueshëm qeveritar, burime dhe financa”, tha raporti dhe ekspertët arritën në përfundimin se “është e pakonceptueshme që një operacion i këtij lloji të mund të ishte kryer pa, të paktën, njohuri nga  “trashëgimtari saudit i fronit”.