Një kritik i njohur i autoriteteve çeçene dhe blogeri Tumso Abdurahmanov u vra në Suedi, njoftoi kanali telegram i opozitës çeçene 1ADAT, duke iu referuar informacioneve të “informatorëve nga Evropa dhe Çeçenia”.

“Tumsa është qëlluar nga një grup personash gjatë natës dhe aktualisht po hetohen detajet e vrasjes”, njofton 1ADAT. Ata nuk dhanë detaje të tjera, por theksuan se shërbimet speciale fshehën vëllain e Tumsa Abdurahmanov.

Radio Liberty raporton se, sipas bashkëpunëtorëve të Abdurahmanov, ai u vra natën e 2 dhjetorit. Agjencitë suedeze të zbatimit të ligjit nuk kanë komentuar ende mbi akuzat.

Në fillim të dhjetorit, Tumso Abdurahmanov pushoi së komunikuari me publikun. Aktivistët e të drejtave të njeriut raportuan se ai ishte zhdukur. Edhe atëherë kishte raportime se blogerja ishte vrarë, por nuk kishte asnjë konfirmim. Abdurahmanov është i njohur për kritikat ndaj autoriteteve çeçene. Në vitin 2015, ai u largua nga Rusia pas një konflikti me familjen e liderit çeçen Ramzan Kadyrov. Në Suedi ai mori statusin e refugjatit politik.

Në vitin 2020 dhe 2021, tashmë kishte përpjekje për të vrarë Abdurahmanov dhe vëllain e tij Muhamedin. Në dhjetor 2021, ai njoftoi se nëntë nga të afërmit e tij ishin rrëmbyer në Çeçeni.

Në janar 2021, një shtetas rus nga Çeçenia mori një dënim të gjatë me burg në Suedi pasi u dënua për tentativën e vrasjes së Abdurahmanov në shkurt 2020.

Njëri prej tyre, Ruslan Mamayev, dëshmoi se ai vepronte në emër të autoriteteve çeçene, të cilët i premtuan se do t’i paguanin 50,000 euro.

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png